“Taxa de solidaritate de 2% va merge către bugetul de stat”, a spus Ciolacu, care a reiterat însă că nu este o taxă nouă. “Nu va exista nicio taxă nouă, nici pe angajator nici pe angajat nu îl va costa niciun leu în plus la anul faţă de ce plăteşte în acest an”, a spus Ciolacu.
“Am discutat în primul rând principiile, iar acesta este principiul. Ministrul Finanţelor va veni cu modificările legislative”, a spus Ciolacu.
Iniţial, din declaraţiile oficialilor s-a înţeles că taxa de solidaritate de 2% aplicată pe fondul de salarii ar putea fi creştere de opt ori a actualei contribuţii la fondul de garantare a creanţelor salariale, care este de 0,25%.
Însă, din declaraţia lui Ciolacu reiese că în aceşti 2% aplicaţi pe fondul de salarii ar putea intra şi o altă parte a contribuţiilor plătite acum de angajatori sub forma altor taxe.
Taxa de solidaritate nu e o taxă nouă, ci una veche, transmitea Ministrul Finanţelor. Parţial adevărat, parţial fals, explica, recent, ECONOMICA.NET. Vechea taxă impusă angajatorilor era de opt ori mai mică, iar problema ministrului Finanţelor era că nu putea folosi banii colectaţi în ce scop dorea. Acum, dacă va schimba legea, va putea, iar sumele despre care vorbim sunt de cel puţin 2,5 miliarde de lei în fiecare an.
Citeşte aici explicaţia completă: