Florin Cîțu: Economia a răspuns crizei mai bine decât ne așteptam. Va fi o revenire rapidă. Prioritatea sunt investițiile în infrastructura mare

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ține online prima conferință de presă de la instaurarea stării de urgență,]n care a subliniat că economia a răspuns mai bine crizei decât se aștepta guvernul. Ministrul crede că România își va reveni rapid din această criză, care nu seamănă deloc cu cea din 2008. Pentru revenirea economiei, guvernul va merge pe varianta garanțiilor pentru investiții și se uită mai ales la cele cu valoare adăugată mare. Motorulcare va crește economia va fi parteneriatul dintre stat și privat în infrastructură. Ca obiective imediate, sunt investițiile în sistemul de irigații și în autostrada Sibiu - Pitești. Guvernul speră ca astfel să rețină o mare parte din forța de muncă întoarsă de-afară în timpul pandemiei. Creșterea pensiilor cu 40% în septembrie va fi o decizie strict politică. Nu crește nicio taxă, dar nici nu va scădea vreuna. Sunt excluse măsuri tip "helicopter money" sau venituri minime garantate. Iată principalele declarații.
Ionut Tudorica - mar, 05 mai 2020, 08:38
Florin Cîțu: Economia a răspuns crizei mai bine decât ne așteptam. Va fi o revenire rapidă. Prioritatea sunt investițiile în infrastructura mare

IMM Invest

– 37.000 de cereri de finanțare la IMM la această oră prin IMM Invest. Cele mai multe sunt microîntreprinderi și sunt din București și Cluj. Sectoarele sunt din transporturi, construcții, restaurante, fabricarea băuturilor.

– Suntem pregătiți, dacă programul e un succes, să extindem plafonul. Sunt peste 400.000 de IMM în România, dar foarte puține aveau credite. Programul facilitează accesul la credit, acesta e rolul lui.

– Vom face un program pe același principiu și pentru companiile mari. Săptămâna viitoare vorbim în ședința de guvern.

Amânarea la plata creditului

– Sunt 270.000 de cereri pentru bănci. 170.000 au fost acceptate din ordonanță și din afara ei. Sunt cereri pentru credite de consum și ipotecare. 

Revenirea

– Am zis și susțin că vom avea o revenire în V. O scădere abruptă în trimestrul al doilea, dar este normală, în starea de urgență. Nu suntem într-un scenariu roz, dar vom reveni foarte rapid. Economia a răspuns mai bine decât ne așteptam. 

– Revenirea se bazează pe informații din economie și pe modelare economică. Cum ne așteptam, serviciile și industria au tras cel mai mult economia în jos. În același timp, o mare parte parte din economie este din servicii și industrie. Programele de revenire vor fi direcționate acolo unde valoarea adăugată e mai mare. 

– În partea a doua vom direcționa resursele, nu va fi fără filtru, ca acum.

– Locurile de muncă nu sunt distruse, oamenii se pot întoarce la muncă. Nu sunt falimente ca în alte crize.

– Nu e aceeași situație ca în 2009. Companiile financiare sunt folosite ca intermediari în revenire, nu sunt în dificultate ca în 2008.

– Am văzut că nu poți depinde de producția din altă țară. Va fi o rescriere a ciclului de producție. Multe companii își vor muta acasă producția. Vom face aici produse pe care le importam.

– Zonele foarte afectate de această criză nu au o contribuție foarte mare la PIB. Va fi nevoie de puțină finanțare să le repornim. 

– La finalul anului vom reveni la aceeași creștere estimată la începutul anului. Așadar în doi ani putem să ieșim pe lus, cu totul. Acesta e scenariul optimist.  

– Singurul risc e populismul. 

– Nu vom accesa niciun împrumut cu condiționalități. În primul rând ne vom finanța de pe piața internă. Și apoi externă. 

Buget

-Unde s-au dus banii în luna aprilie. cheltuielile de personal au fost mai mici decât în martie. Am reușit să economisim prin telemuncă.

– Au apărut indemnizațiile pentru șomaj tehnic, 312 milioane de lei. 96 de milioane plătite pentru alți profesioniști.

– 366 milioane de lei au fost concedii medicale. media era de 100 de milioane pe lună.

– TVA rambursat 6 miliarde de lei în martie și aprilie. 

– De aceea ne împrumutăm. Sper că subiectul este închis. Vom economisi bani pentru că ne vom împrumuta mai ieftin.

– Pe parte de venituri am avut la execuția din martie minus de 10 miliarde de lei. În aprilie am încasat mai mult decât anul trecut. Dar au crescut cheltuielile de criză. 

Răspunsuri la întrebările presei

Tot ce am făcut până acum a fost să evităm o reducere a ratingului de țară. Decizia creșterii pensiilor va fi una politică. Eu voi prezenta scenariile guvernului. 

– Nu sunt foarte multe instrumente. Poți să arunci „helicopter money”, să dai fiecăruia un CEC, nu vom lua astfel de măsuri. Vom susține acele sectoare din economie cu valoare adugată mare. Terminăm magistrala Drumul Taberei. Vom investi în irigații. Vom porni autostrada Sibiu – Pitești anul acesta. Vom subvenționa credite. Acest parteneriat pentru investiții cu sectorul privat. Anul acesta prioritatea sunt investițiile. Și așa îi putem, ține în țară și pe cei care s-au întors.

– În România e greu să vorbești de reducerea contribuțiilor sociale, după ce au trecut toate la angajat. Că urmărești să sprijini angajatorul acum.

– Nu vom crește nicio taxă, ar fi o sinucidere. 

– Un venit minim garantat, ca în Spania, este exclus. 

– În fiecare lună ne împrumutăm pentru acoperirea cheltuielilor. 

– Am văzut că statul funcționează foarte bine cu personal mult mai scăzut. Sunt lecții pe care le învățăm acum și de care vom ține cont.

– În sectorul bugetar s-au crescut salariile la începutul anului. Informatizarea va reduce cheltuielile.

– Scenariul de bază este un deficit bugetar de 6.7%.

Al doilea val

– Luăm în calcul scenariul unui al doilea val de pandemie. Dar suntem pregătiți. Dacă va exista un al doilea val, nu va avea magnitudinea celui actual.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...