Declaratii Gabriela Firea, Primarul general al Capitalei
- Suntem într-o discuţie avansată cu reprezentanţii BERD pentru achiziţionarea a încă 200 de autobuze urbane Euro 6. Noi asigurăm partea de cofinantare. Am primit astăzi scrisoarea din partea BERD care ne garantează posibilitatea încheierii unui acord de 100 milioane de euro. Din această sumă vom achiziţiona 200 de autobuze Euro 6, în plus faţă de cele 400 din licitaţie.
- Prima şi cea mai importantă măsură este aceea de a încuraja cetăţenii să folosească şi transportul public în comun. Este aici domnul director Popa de la RATB. Cum să încurajezi un cetăţean să folosească transportul public când parcul auto este format din 1000 de autobuze foarte vechi, 300 dintre ele aproape că nu mai pot fi trimise in trafic din cauza uzurii morale şi tehnice, 500 nu au aer condiţionat şi îi chinuie pe cetăţeni pe perioada verii.
- Am realizat un caiet de sarcini corect şi profesionist la RATB, împreuna cu Direcţia Transporturi a Primăriei Capitalei, care a fost validat de ANAP. Suntem într-o perioadă de suspendare de către CNSC, deoarece au fost câteva contestaţii. Eu consider că sunt neîndreptăţite, pentru ca este în răspunderea beneficiarului să stabilească felul în care doreşte să gestioneze mai departe acest parc auto. Noi avem nevoie de trei game de autobuze Euro 6 şi se contestă faptul că noi dorim să încheiem un contract cu un singur furnizor, aşa cum a fost şi până acum şi aşa cum se întâmplă în toate marile capitale. Ar fi dificil de gestionat trei contracte pentru trei tipuri de autobuze, de mentenanţă, reparaţii şi pregatirea personalului.
- O zi cu cod galben în Capitală, în care s-a circulat mult mai greu decât în alte zile, unde oricum problema trafiului este una extrem de dificilă şi este preocuparea noastră principală. Un trafic sufocant, aproape 50.000 de maşini înmatriculate în plus, doar în accest an în Capitală.
- Le garantez tuturor bucureştenilor că nu se pune problema să se întrerupă furnizarea de apă caldă pe tot parcursul anului, şi de căldură pe perioada sezonului rece. Cine mai face astfel de afirmaţii pe viitor, ne vom rezerva dreptul să ne apărăm în instanţă, pentru că nu putem să vedem cum vine cineva la un post de televiziune şi să dea verdicte şi sentinţe. Pe ce bază?
- Noi avem suficient buget. Suntem foarte avansaţi cu raportul auditorului, pentru că ştiţi ca RADET este în insolvenţă. Acest raport de redresare va arăta o companie viabilă. În paralel, Primaria Capitalei a înfiinţat o companie energetică, ce va achiziţiona centrale de co-generare, iar în cazul in care fuziunea dintre ELCEN şi RADET nu se va mai realiza, dacă evaluarea va fi la o suma pe care noi nu o considerăm corectă, cu siguranţă avem şi planul B prin care sa ne putem descurca la un nivel rezonabil să furnizăm continuu apă caldă şi căldură prin surse proprii. Aşa cum ştiţi, noi am fi dorit să achizitionam CET-urile la valoarea nominală, aşa cum s-a întâmplat şi cu primăriile din ţară. Nu înţeleg de ce acum Primaria Capitalei trebuie să plătească pentru că nu pleca nimeni cu aceste CET-uri acasă.
- Sunt în patrimoniul Guvernului prin Ministerul Energiei, pot intra în patrimoniul Municipiului, de la public la public, de la stat la stat. Nu era nicio pierdere şi era un sprijin dat de către Guvern bucureştenilor. Am înţeles, acest sprijin se dă pe bani, dar măcar să fie pe bani corecţi, nu pe bani umflaţi, şi să îşi treacă Elcen toate pierderile de 20 de ani în spinarea bucureştenilor.
- Revenind la măsurile pentru decongestionarea traficului, cea ma importantă măsură este cea a reînnoirii parcului auto al RATB şi sperăm ca în două zile, CNSC să ne anunţe că putem să continuăm această licitaţie, potrivit legii s-au primit toate ofertele să le analizăm şi până la sfârşitul anului să semnam contractul, şi anul viitor să primim un prim lot de autobuze noi. Foarte mulţi bucureşteni îşi doresc să circule cu ele, să aibă un program predictibil şi condiţii civilizate. Asta încercăm să realizam la nivelul Primăriei.
- Dacă specialiştii BERD îşi dau ok-ul pe un caiet de sarcini şi pe un document, mergem direct la finanţare. Avem şi aici o problemă şi cerem ajutorul Guvernului, i-am transmis domnului ministru de Finanţe şi aşteptăm un răspuns de la domnul Ionuţ Mişa. În acest moment, pentru aceste 100 milioane de euro pe care BERD doreşte să le transfere către Primăria Generală, noi trebuie să achităm o cofinanţare. BERD ar asigura 50%+1 din valoarea unui contract, 49% trebuie să asigure autoritatea locală. Nu se pune problema să nu avem această suma, o avem şi vrem să cofinanţăm proiectele. Numai că am aflat şi noi cu stupoare că exista un prag, o limită de sume care pot să fie împrumutate de către autorităţile locale anual, de doar 21 milioane euro, ceea ce este un prag foarte mic pentru Capitală, este o limită care se aplică oricărei unităţi administrativ-teritoriale, fie că este vorba de Bucureşti, care este aproape cât o ţară UE, 3 milioane de cetăţeni, fie că e vorba de o localitate cu 4000 de locuitori. Este un prag nedrept care nu asigură dezvoltarea acestei ţări, şi am înţeles că sunt şi alte municipii extrem de dornice să se schimbe acest plafon, pentru că nu poţi să pui semnul egal între oraşele mari, precum Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Timişoara, şi toate comunele din ţară. Trebuie să ţii cont de proiectele pe care le promovează aceste autorităţi locale, este vorba de dezvoltarea României.
- Primarii de municipii sunt revoltaţi de această egalizare a plafonului. În anii trecuţi, când nu exista acest plafon, pe data de 1 ianuarie alergau pe la Ministerul de Finanţe cu dosarele pentru că criteriul era primul venit – primul servit. Nici cu acest lucru nu suntem de acord, trebuie să avem niste criterii în interesul locuitorilor, în funcţie de proiectele pe care doreşti să le dezvolţi, şi de beneficiile pentru populaţie.
- Corespundem din punct de vedere al gradului de îndatorare, nu au fost luate foarte multe împrumuturi pentru dezvoltare de către Capitală. Am prelungit puţin subiectul achiziţiei de autobuze Euro 6, pentru că ne doare foarte mult, mai ales astăzi, când plouă şi vedem cum se circulă în Bucureşti. Într-o astfel de zi poate ar fi luat mai mulţi autobuzul, daca s-ar fi circulat în condiţii civilizate.
- Mai adaug 100 de tramvaie, 100 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice. În ceea ce priveşte achiziţia de troleibuze, caietul de sarcini a fost finalizat şi a fost transmis către experţii Jaspers şi ai Universităţii Politehnice din Bucureşti pentru avizare şi eventuale modificări.
- În ceea ce priveşte parcările, dacă în perioada următoare se vor construi cât mai multe parcari atât în centrul Capitalei, cât şi în zonele de reşedinţă şi la intrarea în Bucureşti, Capitala nu va mai arăta ca o mare parcare. În centru cel puţin, Bucureştiul arată ca o mare parcare supraterana. Parcarea pe domeniul public trebuie să fie mai scumpă decât parcarea subterană, pentru ca este inadmisibil să ai parcare subterana în centru, care să fie goală, şi la nivelul domeniului public să fie o mare de maşini. Bineînţeles că acolo unde parcările sunt private trebuie să purtăm o discuţie şi să se stabilizeze un preţ decent, care să acopere costurile de administrare, dar să nu fie o povară pentru cetăţeni.
- În perioada următoare aşadar, în afară de faptul că vor dispărea aceşti parcagii de ocazie, îmi pare foarte rău, cred ca trebuie să se îndrepte către o alta meserie, nu una atat de dăunătoare Capitalei. Vor fi instalate aparate de către compania de parcari a Primariei, şi plata se va putea face prin SMS.
- Parcarea din strada Edgar Quinet cu 3 niveluri si 380 de locuri. Aici e o întreagă epopee. Vă vine să credeţi că dupa 7 ani de la prima licitaţie pentru această parcare am primit luna trecută informare să anulăm acea licitaţie începută acum 7 ani. După 7 ani o luăm de la zero cu această parcare. Până la finalul lunii decembrie se va finaliza studiul de fezabilitate, până la finele anului viitor începe execuţia lucrărilor.
- Parcare Piaţa Dorobanţi, 2 niveluri, 254 de locuri, până la finalul anului acesta se va finaliza studiul de fezabilitate, anul viitor încep lucrările, termen de finalizare 2 ani jumatate.
- La realizarea studiului de fezabilitate vom lucra cu Compania de Dezvoltare durabilă a Primariei care va angaja, a început deja să angajeze cei mai buni specialişti, proiectanţi, arhitecţi, tehnicieni care să realizeze aceste studii de fezabilitate într-un timp scurt şi la preţuri fără concurenţă. În momentul în care am întrebat în primele luni de mandat Primaria Capitalei cam cât dura până acum realizarea unui studiu de fezabilitate, ni s-a spus ani de zile. În Europa se finalizează mult mai repede.
- În legătură cu multiplele întrebări dupa interviul de ieri, în legătura cu posibilitatea instituirii unei taxe de centru: am discutat şi cu doamna viceprim-ministru, iar în cadrul direcţiei de mediu a Primăriei Capitalei se realizează planul de calitate a aerului, avem zone foarte poluate, trebuie să luăm măsuri, nu vrem să venim cu măsuri de sacrificiu pentru populaţie până când nu implementăm celelate obiective, şi anume: înnoirea parcului auto, de asemenea, finalizarea măcar a parcărilor de reşedinţă, a parcărilor din structura uşoară pe care urmează să le construim în zonele cele mai aglomerate ale Capitalei, ca sa existe un debuşeu, construirea pistelor pentru biciclişti, de aceea am şi încercat să-i stimulăm prin vouchere.
- Cred că după o consultare publică adecvată, prin ajutorul primariilor de sector, a asociaţiilor de proprietari şi un sondaj de opinie, şi împreună să facem publice aceste rezultate, credem că se va ajunge şi la instituirea unei taxe de centru pentru protecţia clădirilor de patrimoniu, a mediului înconjurător, dar şi ca un factor anticongestie. Nu pot sa spun de pe acum care va fi această suma, pentru că va fi calculată şi în raport cu nivelul de trai din Capitală. Nu ne mai putem permite ceea ce se întâmpla acum, avem foarte multe rable în Bucureşti.
Declaraţii Graţiela Gavrilescu, Ministrul Mediului
- Trebuie să reuşim ca toate problemele de mediu pe care le avem, inclusiv cele de calitatea aerului, să le rezolvam. Eu ma bucur că am găsit o foarte bună colaborare şi un foarte bun sprijin de la doamna Primar General, în sensul că probleme care trenează de foarte mulţi ani şi pentru care România are infringement pentru Bucureşti pe calitatea aerului, lucrurile au început sa demareze într-o viteză, spun eu a şaptea. Şi spun lucrurile acestea comparativ cu ceea ce se întâmplă în Iaşi şi Brasov, unde pentru aceeaşi calitate a aerului avem procedura de infringement, şi primarii respectivi nu doresc să colaboreze cu Ministerul Mediului.
- Nu cred ca este importantă procedura de infringement decât din punct de vedere financiar şi ca este o repercutare asupra buzunarului fiecarui cetăţean din România nu numai din localităţile respective, dar cred că este primordial atât pentru cei din primării, cât şi pentru cei din Guvern sănătatea cetăţeanului, pe care încercăm să nu îl expunem la riscuri.
- Într-o perioadă foarte scurtă de timp, faza unu din studiul măsurilor privind calitatea aerului în Bucureşti a fost făcută şi a primit deja ok-ul Ministerului Mediului. Suntem deja la faza a doua, astfel încât nu vom avea nicio sincopă ca până la sfârşitul anului să avem şi faza a doua finalizată şi să avem măsuri sustenabile, pertinente, care să ducă la îmbunătăţirea calităţii aerului. Până la finalul anului 2017 faza a doua va fi finalizată, astfel încât la începutul anului viitor, planul de măsuri pe calitatea aerului pentru Bucureşti să fie aprobat în Consiliul General.
- Anul acesta sumele pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus au fost consumate extrem de repede. Aceste programe vor fi programe multianuale de finanţare. Ghidurile de finanţare 2018-2020 sunt în dezbatere şi vom şti pentru anii viitori ce bani trebuie să prindem în buget pentru Rabla, pentru ca parcul auto să fie înnoit. Românii doresc să-şi cumpere o maşină care să nu polueze. Anul acesta, creșterea va fi de la 47 de masini cumpărate anul trecut, la peste 1.000 de mașini anul acesta. Este nesemnificativ pentru numărul total, dar este un prim pas pe care l-am realizat prin Fondul de Mediu.
- Doamna primar o sa semneze în perioada următoare, sperăm că săptămâna viitoare, o convenţie de 10 milioane de euro pentru finalizarea pistelor de biciclete.
- Şi căile ferate au un rol în ceea ce priveşte poluarea. Am lansat un program prin care TIR-urile care circulă pe drumurile publice să aibă varianta să meargă pe şoselele României, dar pe distanţe mari să urce autovehiculele pe containere pe calea ferată, astfel încât printr-un circuit combinat să rezulte nu numai siguranţa transportului de marfă, ci şi reducerea poluării.
Declaraţii Daniel Băluţă, primar al Sectorului 4
- Probabil că în acest mandat avem o şansă istorică pe care împreună nu o exploatăm şi anume de a privi Bucureştiul integrat, şi nu doar ca şase oraşe mai mici într-unul mare. Mă voi raporta la nivelul sectorului 4, unde am înregistrat în acest moment o serie de premiere. În materie de trafic, un proiect extrem de important pentru întregul oraş, discutăm de lărgirea şoselei Berceni, de lărgirea şoselei Turnu Măgurele, lărgirea Şoselei Caporal Lică, ceea ce reprezintă tot inelul sudic. De asemenea, tronsonul Piaţa Sudului – Liiceanu este în reconfigurare pentru a obţine mai multe locuri de parcare şi dezvoltarea spaţiului verde. De asemenea Bd. Tineretului se găseşte în remodelare pentru a obţine mai multe locuri de parcare.
- Avem în lucru, nu în proiect, parcări la care se lucrează în acest moment. La Piaţa Sudului vom avea de asemenea o premieră pentru sectorul 4, prima parcare etajata p+2 cu 360 de locuri. Discutăm la staţia de metrou Constantin Brancoveanu de 2 parcări pentru că acolo e extrem de aglomerat, discutăm de o parcare de 400 de locuri şi de încă o parcare de 110 locuri. De asemenea, zonele importante, cum ar fi zona Spitalului Marie Curie, vor beneficia de parcări, una de 110 locuri şi una de 50 de locuri. La staţia de metrou Tineretului sper să reuşim să obţinem autorizările pentru o parcare de 800 de locuri.
Declaraţii Gabriel Mutu, Primarul Sectorului 6
- Pe partea de mobilitate, categoric discutăm despre îmbunătăţirea transportului în comun, care dacă va fi pus la punct va permite cetăţenilor să îşi lase maşinile la intrarea în Bucureşti şi să se deplaseze cu transportul în comun.
- În Sectorul 6 am finalizat două studii de trafic în cele două mari cartiere, Drumul Taberei şi Militari, cu intenţia de a introduce sensuri unice pe străduţele din interiorul cartierelor. Ţintim două obiective. Primul se referă la realizarea de locuri de parcare şi eliberarea trotuarelor. Cel de-al doilea, la fluidizarea traficului pentru ca inclusiv în zonele din cartiere unde avem unităţi de învăţământ, problemele se complică atunci când copiii sunt duşi şi preluaţi de la scoli.
- Categoric, atenţia noastră se îndreaptă şi către construirea de noi locuri de parcare. Acolo unde am identificat terenuri disponibile şi pretabile construirii de noi locuri de parcare, aceste proiecte au fost implementate şi finalizate.
- Sectorul 6 reprezintă poarta de ieşire din Bucureşti către autostrada în zona de vest. Ne gândim foarte serios ca pe bulevardul Iuliu Maniu, care în orele de vârf ridică mari probleme, pe de o parte să realizăm acele locuri de parcare astfel încât cei care accesează zonele centrale să nu mai intre cu maşina, ci să meargă cu metroul şi RATB. Deja pe Iuliu Maniu, începând din iunie 2017, funcţioneaza un sistem de management inteligent de semaforizare. De la o oră de stat în trafic pe Iuliu Maniu, timpul a fost redus la 35-40 de minute. Nu este suficient, dar este un prim pas.
- Mai avem şi cele 2 proiecte principale pentru fluidizarea traficului, mă refer la Prelungirea Ghencea si Podul Ciurel, cu accesul din Splaiul Independenţei către A1, iar pentru aceste două proiecte mâine o comisie de la Primăria Capitalei va face primele discuţii pentru modificarea PUZ pentru Sectorul 6, astfel încât pe de o parte la nivelul Prelungirii Ghencea să fie implementat corect proiectul, inclusiv cu transport în comun, respectiv tramvai, iar pentru Podul Ciurel şi artera către Autostrada A1, să fie definitivată zona unde se va face legătura cu Splaiul Indepdnenţei. Deja s-a identificat o soluţie prin care exproprierile vor fi la nivel foarte redus, de la peste 150 la 10-15 exproprieri, economie de timp şi de bani.
- Am demarat procedurile pentru a face concesiunea tuturor terenurilor publice pe care să le transformăm în spaţii verzi. De exemplu, pe un teren de aproape 4 hectare de pe Bulevardul Timişoara există acum autobaza companiilor de salubritate Urban şi REBU. Absolut anormal să existe în zonă un parc auto cu maşini care transportă deşeuri. Acel teren va fi reconvertit într-un parc.
Declaraţii Aura Răducu, coordonator Plan de Mobilitate Urbana Bucuresti-Ilfov
- Susţinem trecerea metroului la Primărie. Metroul trebuie gestionat integral la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov. Am văzut destul de multe neconcordanţe între planificarea Metrorex şi a Ministerului Transporturilor şi planificarea de proiecte care se făcea de Primărie, ca de exemplu Iancului-Pantelimon, unde s-a făcut un studiu tehnic care nu se poate implementa, avand în vedere linia de tramvai care s-a început în acelaşi timp.
- Cel mai avansat proiect este metroul spre Otopeni, care ar duce la o dezvoltare extraordinară şi este o soluţie a problemei de trafic, pregătit de 2 ani şi nu s-a demarat construcţia acestui proiect important. Fiecare dintre cele 12 staţii aduce dezvoltare economică, fluxul de circulaţie poate să crească şi este un proiect extrem de important
Raspunsul Gabrielei Firea pentru Aura Raducu, coordonator Plan de Mobilitate Urbana Bucuresti-Ilfov
- S-a finalizat anul trecut planul de dezvoltare durabila, votat în Consiliul General. În acest moment încercăm să îl etapizăm pentru a stabili clar care proiecte sunt eligibile pentru finanţare cu fonduri UE, majoritatea, şi care trebuie finanţate din bugetul local. Este foarte trist că avem un document la care au lucrat cei mai buni specialişti şi am beneficiat şi de consultanţa BERD, tot acest rezultat al muncii specialiştilor este pentru noi foarte important, dar pentru alte instituţii este un document facultativ care poate fi pus într-un sertar.
- Am solicitat la sfârsitul anului trecut şi la începutul acestui an trecerea metroului la autoritatea locală, pentru că avem competenţă şi răaspundere, este transport public, este în interesul nostru să dezvoltăm şi sa modernizăm metroul, o posibilitate ecologică, directa, funcţionala, nu s-a înţeles acest lucru, suntem caz unic în care metroul este sub autoritatea unui minister, şi nu a municipiului. Nu are cum sa fie o autoritate de monitorizare a traficului local la minister, şi nu la municipiu.
- Ne-am lovit de o reactie negativă şi chiar dură, ni s-a spus că ce vrem noi să facem, să stricăm obiceiuri implementate în Bucureşti de ani de zile, cum ar fi să înfiinţăm autogări în centrul Bucureştiului, în curţile unor cetăţeni fără să respecte nicio condiţie europeană şi să contribuim la traficul deja sufocant prin introducerea pe zi a 500 de autocare, microbuze care vin în centrul Bucureştiului. Suntem caz unic în Europa, dar ne plângem de aglomeraţie. De cate ori vrem să luăm o măsură corectă, serioasă, devenim inamicii unor grupuri de interese.
- Ne lovim de opozitţie cu ameninţări că o să ne punem în cap transportatorii, că aşa s-au obişnuit să vina cu microbuzul în buricul târgului şi nu vor să meargă la periferie, aşa cum se întâmplă peste tot în lume. Nu se poate să fie ca afară, deşi ştim ce măsuri trebuie să luam, inclusiv din partea unor instituţii ale statului, din partea unor funcţionari pe care noi îi considerăm corupţi.
- Autoritatea metropolitană pentru transport trebuie să o înfiinţăm noi, pentru că nu putem să o preluăm pe cea de la ministerul transporturilor, unde sunt 8 oameni în 2 birouri care ne ameninţă că o sa ne puna în cap toţi transportatorii.
- Autogările improvizate, ilegale trebuie mutate, şi transportatorii ar putea înţelege asta, dar când primesc susţinerea unor funcţionari din Ministerul Transporturilor nu se schimbă nimic. Îl mai las pe domnul ministru al Transporturilor să se obişnuiască cu funcţia, dar aceste lucruri trebuie să se schimbe.
- Prim miniştrii se schimbă, primarii se schimba, ţara este condusă de funcţionari din eşalonul 7 care apară anumite interese.
- Eu le-am spus drum bun celor care blocau Primaria Capitalei, şi mai am câţiva pe listă. Sper să se întâmple la fel şi in ministere.
Declaraţii Sorin Chirita, City Manager Primăria Municipiului Bucuresti
- Avem cel mai mare număr de autoturisme la mia de locuitori din Europa, şi cea mai rapidă creştere economică din lume. Eurostat spune că suntem pe primul loc în Europa, cu o creştere de 5,7% în prima jumătate a anului. Trendul de creştere economică pentru Bucureşti este continuu. Este evident că ne vom confrunta şi cu mai multă aglomeraţie, acesta creştere generează noi locuri de muncă, noi autoturisme, noi provocări, iar autorităţile guvernamentale nu simt atât de puternic această creştere, pentru că se uită de undeva de sus.
- Introducerea unui timbru de centru este una dintre soluţii. Zonificarea parcărilor cu taxe diferite în funcţie de zonă, zona de centru, periferie, este o soluţie. Făcea o gluma un prieten de dimineaţă, care este diferenţa dintre un bucureştean şi un vienez atunci când plouă: vienezul scoate umbrela, bucureșteanul scoate maşina. Sunt bucureșteni care folosesc mașina pentru distanțe scurte.
- Companiile municipale vor realiza mare parte din proiectele de infrastructură şi proiectele sociale pe care le propune municipalitatea în planurile ei de dezvoltare. Înfiinţarea acestor companii nu exclude mediul privat. O parte din ele sunt servicii publice care trebuiau delegate încă din 1997, deci o întârziere enormă. Din 1997-1998 trebuiau delegate serviciile publice. Nu e nimic extraordinar, este în concordanţă cu legea. Aceste companii municipale există şi în România, nu numai în Europa, dar în alte localităţi: în Timişoara, consiliul judeţean şi primaria au companii care operează pentru localitate. Scurtezi timpii şi faci o lucrare mai ieftină, pentru că acolo unde există companii delegate nu poţi sa contractezi intermediari.
- Autoritatea metropolitană de transport pentru București-Ilfov, înfiinţată la nivelul Ministerului Trasporturilor, este anticonstituţională şi ilegală, eu nu mă feresc să o spun. Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov au avut nevoie întotdeauna de un tătuc sau o mămuca care să îi regleze cum trebuie.
Declaraţii Adrian Sorin Mihail, director general RATB
- Infrastructura RATB-ului, baza materială şi mijloacele de transport, la tramvaie pleacă de la o vechime de până la 40 de ani, autobuzele sunt cea mai noua achiziţie şi ceva troleibuze, 2005 dacă vă spune ceva.
- Noi, în situaţia de faţă, suntem mâhniţi de stadiul în care este aceasta achiziţie de autobuze, pentru că ea aducea un mare plus cetăţenilor, iar cu cât întârzie şi este contestată din multe interese, pentru că interesul nostru coincide cu cel al Capitalei, managerial se pot cheltui mai puţini bani. Voi putea cheltui mai puţini bani când voi avea un furnizor unic pentru cele 3 tipuri de vehicule, pentru că un muncitor nu va mai şti pe ce maşină se află şi ce să facă. Nu e dedicată nimănui această licitaţie, cei care produc doar un anumit tip de autobuz au posibilitatea să se asocieze.
- Avem investitii aprobate de primarul general si de consiliul general de 52 de milioane, investiţii însemnând aer condiţionat, la autobuze a fost adjudecat, aşteptăm punerea în practică. Avem 20 de autobuze anul asta, 130 la anul, speranţa era să primim şi aceste autouze noi pentru că cu cantitatea necesară minimă pe care o putea tehnic furniza cel care câstiga acoperea pentru perioada de vară nevoile cetăţenilor pe autobuze. Ne-am ocupat şi am alocat inclusiv pentru tramvaie, 259 de tramvaie şi 100 de troleibuze să punem aer condiţionat.
- Din punct de vedere al atractivităţii, lucrăm la acest fapt pentru că în general cetăţeanul are nevoie de confort. Dacă vrem să lase maşina, trebuie să aiba un confort, nu să stea în caldură, în transpiraţie şi aşa mai departe. Trebuie să creem acest confort, inclusiv prin informarea călătorului când vine mijlocul de transport, prin aplicaţii mobile şi informaţii în staţii, prin accesarea titlurilor de călătorie prin foarte multe puncte, inclusiv prin integrarea cu metroul.
- Trebuie să ştim că din Ilfov intră 400.000 de maşini zilnic, inclusiv eu, deranjul este că nimeni din vecinii mei nu doreşte să circule cu mijloacele de transport în inghesuială, iar privaţii au locul lor, nu îşi vor pierde pâinea pentru că există necesitatea funcţionării lor, dar nu doresc să circule cu acele maşini. Pe zona Bragadiru, zona Magurele, se circulă civilizat, RATB asigură un transport sigur, şi avem anumite exigenţe şi la angajări.
- Cetăţenii simt şi blocajele din trafic. Am putea băga autobuze pe linia de tramvai, pe Barbu Vacarescu, Mihai Bravu, Soseaua Oltenitei, stefan cel Mare, Banu Manta, dar nu putem, pentru că trebuie modificate legile.
- Avem nevoie de sprijin din fonduri UE, autobuze electrice cel putin 100, vrem ca in zona centrala autobuzele sa fie electrice, pentru ca gradul de poluare din zona centrala este aproape de limita maxima. Noi vrem sa deblocam traficul, dar ziua avem masini de gunoi pe strada, avem masini de aprovizionare. Trebuie sa incercam sa ne disciplinam, sa ne schimbam mentalitatile, atlfel nu vom putea progresa.