Livinschi, ACCER: Consumatorii industriali nu au posibilitatea de a încheia contracte la energie pe o perioadă care să le asigure predictibilitatea
„Monologurile de la finalul anului trecut nu au condus neapărat la rezultatele pe care le doream. În continuare avem mari producători şi mari industriaşi din România care îşi desfăşoară activitatea la capacitate redusă sau sunt efectiv în conservare şi asta din cauza lipsei de lichiditate cu care ne confruntăm astăzi în piaţa de energie.(…) Într-adevăr, la finalul anului trecut am fost consultaţi în acest sens, dar luările noastre de poziţie nu au fost tocmai considerate. Şi, vizând pe scurt situaţia actuală, da, e îmbucurător că preţurile, valorile preţurilor, s-au diminuat atât în zona energiei electrice, cât şi în zona gazelor naturale. Totuşi, însă, consumatorii industriali nu au posibilitatea de a încheia contracte pe o perioadă care să le asigure predictibilitatea businessului. În momentul de faţă sunt oferte strict pentru două, trei, patru luni, lucru care nu le oferă companiilor stabilitate şi un fundament clar asupra costurilor viitoare”, a explicat Livinschi la o conferinţă pe teme de energie, organizată de DC Media Group.
El a subliniat că este nevoie de mai multă competitivitate şi a menţionat că ACCER consideră că actualul cadru legislativ trebuie modificat astfel încât lichiditatea pe piaţă să crească şi furnizorii să îşi permită să vină cu oferte pe perioade mai lungi şi în acelaşi timp într-un număr mai mare.
„Deci, ca o concluzie asupra a ceea ce am spus: da, ne bucurăm că preţurile au scăzut, sperăm ca valorile să scadă în continuare. Nu sunt în controlul nostru şi cred că nici al participanţilor din piaţa din România. Însă cel mai important este să putem să şi cumpărăm, pentru că altfel ne uităm precum la nişte rafturi goale când e vorba de a cumpăra energie electrică sau gaze naturale”, a punctat Livinschi.
Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnalat că, în opinia sa, intrarea Hidroelectrica, într-un ritm foarte alert, pe piaţa de furnizare a energiei este un plus şi că menţinerea de către aceasta a unor preţuri stabile şi predictibile, pe o perioadă destul de lungă de timp, a ajutat foarte mult consumatorii, atât pe cei casnici, cât şi non-casnici.
„Sigur, înţeleg nevoia industriei de a avea predictibilitate. Tocmai de aceea lucrăm la schimbarea regulilor de piaţă şi la schimbarea pieţei, a modului de piaţă, şi am spus la început: contractele de tip PPA şi de diferenţă v-ar asigura pe termen mediu şi lung o predictibilitate de care cred cu tărie că industria are nevoie”, a punctat ministrul.