Liviu Dragnea s-a dezlănţuit împotriva companiilor din energie. Ar putea urma noi taxe, de 5% pe profit sau pe afaceri

16 12. 2018
dragnea1_1280x851_38833600

Iată declaraţiile lui Liviu Dragnea referitoare la companiile din sectorul energetic, citate de Hotnews.ro

“O multinațională din energie, afaceri grele, are profit de 0,8 la mie, gânditi-vă cum se chinuie acești oameni, la afaceri de miliarde de euro la profit de 0,8 la mie”.

“Eu le spun tuturor acestora că România nu e stat fără câini. Nu puten sta ca momâile să vedem cum ni se iau resursele (…) Să vorbim despre prețul la gaz, gazele din subsolul României. Înțeleg că sub pretextul liberalizării, companiile din energie și al gazelor naturale intenționează să declanșeze alte creșteri de prețuri. Gazele sunt tot acolo, se extrag tot de acolo. (…) Nu vreau să le naționalizăm, vreau să instituim regulile corecte, cinstite. Eu cred că guvernul condus de dna Viorica Dăncilă nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament și de aici, de la tribuna Consiliului Național, vă cer să interveniți de urgență. Adică, în domeniile despre care am vorbit până acum, în energie, în gaze, în justiție, la jocurile de noroc, acum e impozit pe profit, dar ei n-au profit, uitați-vă la cifra de afaceri, totuși”.

„Dacă făceau profit sprijinind economia, era în regulă, dacă nu, eu zic că orice lăcomie, în orice domeniu, trebuie să fie ponderată. Sunt sigur că aveți suficiente metode, suficiente idei, ca foarte rapid să apară aceste măsuri. Poate chiar săptămâna asta, dl Teodorovici, dl Vâlcov, ești aici, coruptule? Dna Dăncilă puneti-i la treabă că sunt convins că o să facă treabă bună”

La finalul săptămânii trecute, deci înainte de discursul lui Dragnea, două surse apropiate de mediul politic ne-au declarat că autorităţile studiază introducerea unui impozit suplimentar pe profit aplicat companiilor din energie. Impozitul ar urma să fie de 5%, şi ar urma să se aplice alături de cota standard de 16%, dar nu este clar care companii din energie ar putea fi vizate.

Informaţiile nu au putut fi confirmate oficial.

Pe de altă parte, acest impozit de 5% ar putea să se aplice pe cifra de afaceri a tuturor companiilor din energie, potrivit unor alte informaţii care au circulat înainte de ieşirea lui Dragnea, informaţie care, din nou, nu a putut fi confirmată, dar care pare a fi o temă de studiu dacă privim declaraţia şefului PSD: “uitați-vă la cifra de afaceri, totuși!”.

Companiile energetice, lovite dur şi până acum

În ultimul an, companiile din sectorul de petrol, gaze şi energie electrică au fost obligate fie să plătească mai mult la bugetul de stat, fie să îşi diminueze semnificativ profitabilitatea prin modificarea reglementărilor pentru activităţile care intră în sfera ANRE. În primul caz, companiile din petrol şi gaze a trebuit să plăteasă redevenţa la gaze nu la preţul obţinut din vânzare, ci la un preţ de referinţă calculat în funcţie de preţul spot al gazelor de la Viena, semnificativ mai mare decât cel de pe piaşa noastră. În plus, un proiect de lege nou impune ca şi impozitul suplimentar pe gaze să se plătească la acelaşi preţ, mai mare decât cel obţinut de companii din vânzarea mărfii, ceea ce înseamnă bani mai mulţi pentru bugetul de stat, dar profituri mult mai mici pentru companii, scumpiri pentru consumatori şi lipsa resurselor pentru noi investiţii pentru continuarea producţiei de hidrocarbzuri, care scade continuu, din cauza depletării zăcămintelor.

Citeşte şi:

Legea care omoară producătorii de gaze, pe masa deputaţilor. Taxele se dublează, din preţul de 90 de lei/MWh, Petrom şi Romgaz rămân cu 5 lei

În plus, statul a impus obligaţii fiscale şi de reglementare suplimentare pentru viitoarele exploatări de gaze din Marea Neagră, lucru care ar putea afecta decizia finală de investiţie pentru exploatarea gazelor.

Pe de altă parte, companiile din sectorul distribuţiei de gaze şi electricitate vor avea, pentru următorii cinci ani o rată de rentabilitate recunoscută scăzută cu circa 26%, până la 5,66%, iar unii dintre operatori au anunţat că la acest nivel de profitabilitate, nu vor mai investi în reţele decât sumele minime la care sunt obligaţi de reglementări.

Citeşte şi:

Enel taie la aproape jumătate investițiile în rețelele electrice din România, din cauza reglementărilor ANRE

În plus, potrivit unei decizii intempenstive şi niciodată explicate, Guvernul a solicitat tuturor marilor producătorilor de energie şi gaze la care este acţionar, şi operatorilor reţelelor naţionale de gaze şi electricitatate (Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica) să plătească sume suplimentare de bani pe final de an sub formă de dividende suplimentare, din rezerve, iar suma totală a acestor plăţi direcţionate către bugetul de stat se ridică la peste două miliarde de lei.