Oficialul guvernamental a evidenţiat că sunt mari semne de întrebare în privinţa contractului de privatizare a Combinatului Industria Sârmei, devenit Mechel în 2003, contractul nefiind respectat.
Acest document va fi analizat în următoarele zile punct cu punct, pentru a se vedea care dintre clauze nu a fost respectată şi de ce „decizii luate în altă parte sunt aplicate azi, la Mechel”.
Ministrul Liviu Pop a anunţat că primele discuţii în privinţa Combinatului de la Câmpia Turzii vor avea loc începând de miercuri cu Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor şi AVAS, fiind analizate situaţia concretă la data privatizării şi angajamentele post-privatizare asumate de producătorul rus.
Totodată, ministrul Liviu Pop a precizat că marţi va avea o discuţie cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti în ideea deschiderii unui dialog real cu compania Mechel cu sediul la Moscova.
„La întâlnirea de astăzi (marţi – n.r.) conducerea companiei Mechel a refuzat să vină. În urma întâlnirii de săptămâna trecută, patronatul rus a emis un punct de vedere neclar cu neconcordanţe, asupra cărora trebuie să discutăm”, a spus Pop, adăugând că va insista pe organizarea unei întâlniri cu conducerea centrală, de la Moscova, a companiei.
Pe de altă parte, oficialul guvernamental a subliniat că partenerii ruşi nu au respectat legea transparenţei iar el consideră drept o obligaţie a sa aducerea în atenţia publică a intenţiei Mechel de a face disponibilizări masive şi a începe procedurile de conservare a celor mai importante secţii.
„La fel ca şi în cazul altor combinate, exportul de fier către zona non-euro s-a făcut la preţuri dezavantajoase pentru economia naţională, iar ca măsură de protecţie pentru o astfel de situaţie se impune o creştere a preţului de impozitare a acestui metal pentru exportul în ţări din afara UE”, a spus Liviu Pop.
El a afirmat că discuţiile purtate marţi în Comisia de Dialog Social au fost constructive.
„Am reuşit să aducem pe masă argumentele pentru a debloca situaţia de la Câmpia Turzii”, a spus ministrul.
La rândul său, liderul sindicatului Industria Sârmei, Ioan Pascu, a subliniat că privatizarea din 2003 s-a făcut printr-un contract secretizat iar din punctul său de vedere cea ce s-a întâmplat în întreprinderea clujeană după 2003 a fost un jaf continuu cu mii de tone de fier vechi şi proceduri în dezavantajul întreprinderii.
„A fost o întâlnire informală”, a opinat liderul de sindicat.
Sindicatele de la Mechel Câmpia Turzii au declarat recent în presa centrală şi locală că este posibil ca grupul rus Mechel să părăsească România.
Grupul rus deţine în România combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.
În primăvara acestui an, Divizia Metalurgică Est-Europenă a companiei Mechel a anunţat, după o întâlnire avută cu sindicatele de la întreprinderile grupului din România, că va aplica o serie de măsuri de îmbunătăţire a rezultatelor operaţionale.