Legea privind regimul armelor şi muniţiilor a fost modificată în luna august, astfel cei care doresc să îşi achiziţioneze o armă trebuie să respecte câteva condiţii mult mai stricte. Prin noile modificări s-a stabilit ca şi pentru armele neletale să fie necesar un permis de port-armă, similar celui pentru armele letale şi pentru cele de agrement.
Cu toate acestea, foarte mulţi români au în posesie un pistol cu bilă de cauciuc, arme cu aer comprimat sau arme cu gaze sau cele de paint-ball.
Liviu Popa, inspector general IGPR, spune că trebuie mult mai multă restrângere în ceea ce priveşte achiziţionare acestor obiecte periculoase.
„Sunt foarte mulţi români care au arme şi aici îi exludem pe vânători. S-a acordat prea multă libertate la folosirea armelor neletale. Armele neletale creează în societatea românească foarte mult disconfort şi teama în rândul oamenilor. Ar fi bine ca aceste arme să fie restrânse la a fi eliberate. Aceste arme sunt folosite, sunt mulţi oameni care trag cu ele. Există această irascibiliate în trafic, oamenii scot pistolul„, a declarat inspectorul general IGPR.
Poliţiştii sfătuiţi să folosească armamentul
Şeful IGPR îndeamnă poliţiştii să fie fermi, să folosească arma atunci când este nevoie. „În atenţia Poliţiei se află 1 % din cetăţenii României. Suntem obligaţi să-i apărăm pe cei 99 %, trebuie să o facem chiar cu preţul armamantului„, a spus Liviu Popa, inspectorul general IGPR.
Zilele trecute un poliţist a încercat să despartă mai multe persoane care se luaseră la bătaie. Drept răsplată s-a trezit cu o sticlă în cap. Bărbatul a ajuns la spital, direct pe masa de operaţie. Agresorul este acuzat de tentativă de omor şi ultraj. Şeful IGPR spune că pedepsele pentru ultraj sunt mult prea mici.
„Trebuie înăsprite legile pentru ultraj. Dacă un poliţist dă o palmă unui învinuit el poate să ia până la 15 ani de închisoare. Dacă un poliţist este bătut pedeapsa este până la 4 ani, majorată cu încă 3 ani după ultimele modificări, nu cred că este echitabil„, a spus Liviu Popa.