‘În România, există trei tribunale de business. S-a hotărât ca această practică să fie mărită, în sensul că va apărea în scurt timp Tribunalul specializat Bucureşti, să îi spunem Tribunalul Comercial Bucureşti, competenţa acestuia fiind toate problemele de business, începând cu recuperarea de creanţe şi terminând cu insolvenţa….Dacă vreţi, dincolo de această istorie, avem o problemă şi lansez către domniile voastre chiar o ofertă: avem probleme cu imobilul, dacă vă puteţi imagina. În Bucureşti sunt clădiri mari, frumoase… nu găsim un imobil în care să realizăm Tribunalul Comercial Bucureşti. Deja pe site-ul Ministerului Justiţiei se va reface procedura de achiziţie publică. Aşteptăm oferte’, a spus Liviu Stancu, la conferinţa Legal Summit 2014.
Tribunalul care urmează să fie înfiinţat la nivelul municipiului Bucureşti va fi specializat în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă.
Pe 25 noiembrie 2013, Ministerul Justiţiei lansa în dezbatere publică proiectul de ordin referitor la operaţionalizarea de la 1 martie 2014 a Tribunalului Specializat Bucureşti.
Potrivit documentului care a fost postat pe site-ul MJ, la art. 1 se precizează că la data de 1 martie 2014 în Capitală începe să funcţioneze Tribunalul Specializat Bucureşti.
‘Până la data prevăzută la art. 1, se efectuează toate demersurile legale necesare în vederea operaţionalizării ‘Tribunalului Specializat Bucureşti’. Domeniile în care va funcţiona şi statul de funcţii al ‘Tribunalului Specializat Bucureşti’ se stabilesc până la data de 15 ianuarie 2014, în condiţiile legii’, se spunea în proiect.
Conform prevederilor legale, ‘tribunalele specializate sunt instanţe fără personalitate juridică, care pot funcţiona la nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti şi au, de regulă, sediul în municipiul reşedinţă de judeţ’. Acestea pot funcţiona în următoarele domenii: cauze cu minori şi de familie, cauze de contencios administrativ şi fiscal, cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, societăţi, registrul comerţului, insolvenţă, concurenţă neloială şi în alte domenii şi preiau cauzele de competenţa tribunalului în domeniile în care se înfiinţează.
În prezent funcţionează patru tribunale specializate, respectiv: Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, Tribunalul Comercial Cluj, Tribunalul Comercial Mureş şi Tribunalul Comercial Argeş.
Iniţiatorul proiectului preciza că, în repetate rânduri, conducerea Tribunalul Bucureşti a sesizat Ministerul Justiţiei cu propunerea de înfiinţare a unui tribunal specializat care ar urma să funcţioneze în domenii precum: societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul Capitalei, şi care să contribuie la degrevarea judecătorilor de numărul mare de dosare şi la creşterea specializării actului de justiţie.
Iniţiativa înfiinţării unui tribunal specializat la nivelul municipiului Bucureşti a făcut obiectul dezbaterii plenului CSM care, în şedinţa din 5 septembrie 2012, a hotărât sesizarea ministrului Justiţiei cu această propunere care să preia cauzele care sunt judecate în prezent de cele două foste secţii comerciale, precum şi judecătorii care judecă în cele două secţii.
În motivarea solicitării, Tribunalul Bucureşti a învederat, pe de o parte, volumul mare de activitate înregistrat în domeniul insolvenţei şi în alte materii dintre cele menţionate mai sus, în comparaţie cu volumul de activitate al tribunalelor specializate cu o competenţă similară, precum şi al altor tribunale cu volum de activitate apropiat de cel al Tribunalului Capitalei, iar pe de altă parte, ponderea întregii cazuistici în aceste domenii din totalul activităţii acestei instanţe judecătoreşti (21% în anul 2010 şi 27% în anul 2011).
‘Având în vederea creşterea constantă a numărului de cauze înregistrat la nivelul Tribunalului Bucureşti şi necesitatea diminuării duratei de soluţionare a cauzelor în domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri şi a economiei, în general, s-a decis ca, în municipiul Bucureşti, să se înfiinţeze ‘Tribunalul Specializat Bucureşti ‘, se mai spunea în referat.