‘Riscul valutar s-a diminuat anul trecut prin două schimbări structurale în economia românească. Una este legată de activitatea de creditare. Acum, în stocul total de credite, creditele denominate în lei sunt majoritare. Într-un singur an stocul creditelor în valută a scăzut de la 58% la 49%. Ca flux, creditele în lei au înregistrat o creştere cu două cifre, iar creditele în valută au înregistrat o scădere cu două cifre’, a precizat Liviu Voinea.
Cealaltă schimbare structurală care a diminuat riscul valutar în economia românească a fost în finanţarea băncilor care operează pe piaţa locală, a arătat oficialul BNR. Finanţarea externă de la băncile – mamă a scăzut, dar a fost supracompensată de creşterea depozitelor locale.
Potrivit viceguvernatorului BNR, conform calculelor băncii centrale, dobânda reală la depozite a fost ‘puţin pozitivă, dar pozitivă’ şi ‘a fost aşa în ultimii ani’.
Mai mult, a subliniat oficialul BNR, populaţia a fost creditor net al sectorului bancar, cu 26 miliarde lei (net), ceea ce arată apetit pentru depozitele bancare.
Liviu Voinea a mai subliniat că anul trecut a fost înregistrată o scădere semnificativă a creditelor neperformante şi că scăderea dependenţei de finanţarea externă reduce riscul de contagiune la nivelul pieţelor financiare.