‘Legat de CAS, pot să vă spun strict pe zona mea de responsabilitate că există spaţiu fiscal pentru aceasta. S-a terminat semestrul I cu un deficit de 0,5%, adică s-a făcut consolidare fiscală şi chiar agresivă. Până la sfârşitul anului avem voie, în acordul cu partenerii internaţionali, să facem deficit de 2,2% din PIB. La sfârşitul lui iulie, datele preliminare arată un deficit şi mai mic, undeva la 0,3% – 0,27%. Asta înseamnă că există spaţiu fiscal în ultimele luni ale anului pentru anumite măsuri de relaxare fiscală, dar acestea trebuie să fie sustenabile şi în anii care vin’, a adăugat Liviu Voinea, la Digi24.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut joi că reducerea CAS va crea un gol de resurse mult prea mare în raport cu celelalte obligaţii asumate şi ar putea duce la pierderea acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Uniunea Europeană.
‘Introducerea reducerii CAS va crea un gol de resurse mult prea mare în raport şi cu celelalte obligaţii pe care ni le-am asumat iar eu o spun public: dacă se introduce reducerea CAS, România pierde acordul cu Fondul şi cu UE, cu implicaţiile care decurg de aici, din punct de vedere al credibilităţii şi din punct de vedere al top-up-ului de la UE pentru proiectele cu bani europeni, se vor pierde 10% din contribuţiile UE la proiectele din România’, a spus Băsescu.
Potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta din luna iulie, măsura de reducere cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator ar putea fi aplicată începând cu 1 octombrie. Beneficiile create de această măsura ar fi crearea a 700.000 de noi locuri de muncă, creşterea investiţiilor străine şi recuperarea de arierate ale firmelor la buget.