Livrările de gaze rusești către Europa prin Nord Stream 1 s-au oprit azi-noapte, pentru trei zile. Europa, și mai ales Germania, se teme că nu vor fi reluate conform graficului

Rusia a oprit miercuri livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 către Europa, intensificând războiul economic dintre Moscova și Bruxelles și crescând perspectivele de recesiune și raționalizare a energiei în unele dintre cele mai bogate țări din regiune, arată Reuters.
Mihai Nicuţ - mie, 31 aug. 2022, 09:04
Livrările de gaze rusești către Europa prin Nord Stream 1 s-au oprit azi-noapte, pentru trei zile. Europa, și mai ales Germania, se teme că nu vor fi reluate conform graficului

Întreruperea pentru lucrări de mentenanță a fluxurilor de gaze prin Nord Stream 1 înseamnă că nicio moleculă de gaz nu curge spre Germania între 31 august, orele 01.00 GMT și 3 septembrie, orele 01.00 GMT, potrivit gigantului energetic de stat rus Gazprom.

Datele de pe site-ul web al operatorului Nord Stream 1 au arătat fluxuri zero în intervalul orar 04.00-05.00 Ora Europei Centrale (02.00-03.00 GMT) al zilei de azi.

Guvernele europene se tem că Moscova ar putea prelungi însă întreruperea furnizării de gaze, drept represalii pentru sancțiunile occidentale impuse acesteia după invadarea Ucrainei și l-au acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că folosește aprovizionarea cu energie ca „armă de război”. Moscova neagă că ar face asta.

Restricțiile suplimentare în aprovizionarea cu gaze a Europei ar intensifica o criză energetică care a condus deja la creșterea prețurilor angro la gaze cu peste 400% din august anul trecut, ducând la o dureroasă a costului vieții pentru consumatori și întreprinderi și forțând guvernele să cheltuiască miliarde pentru a ușura povara facturilor.

În Germania, inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani în august și se preconizează că sentimentul consumatorilor va atinge un minim record pentru a treia lună consecutiv luna viitoare, deoarece gospodăriile se pregătesc pentru facturi mai mari la energie.

Spre deosebire de lucrările de întreținere de luna trecută pentru Nord Stream 1,care au durat zece zile, de data aceasta oprirea pentru mentenanță  a fost anunțată cu mai puțin de două săptămâni înainte și sunt efectuate de Gazprom, nu de Nord Stream AG.

Moscova, care a redus aprovizionarea prin Nord Stream 1 la 40% din capacitate în iunie și la 20% în iulie, dă vina pe problemele de întreținere și pe sancțiunile despre care spune că împiedică returnarea și instalarea echipamentelor. Ar fi vorba despre o turbină reparată de Siemens în Canada, care nu ar fi fost returnată la timp, dar occidentalii au spus că echipamentul putea fi livrat dacă Rusia își dorea asta.

Gazprom a spus că cea mai recentă oprire este necesară pentru a efectua întreținerea singurului compresor rămas din conductă.

Lunile trecute, Rusia a întrerupt complet aprovizionarea către Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos și Polonia și a redus fluxurile prin alte conducte de la lansarea a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” în Ucraina.

Gazprom folosește doar o scuză pentru a opri livrările de gaze naturale către contractorul său francez, a declarat ministrul energiei de la Paris cu privire la o dispută separată privind plățile, dar a adăugat că țara a anticipat reducerea aprovizionării cu gaze rusești.

“Elementul-supriză”

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care are misiunea de înlocui a importurile de gaze rusești până la jumătatea anului 2024 cu cele din aște surse , a declarat la începutul acestei luni că Nord Stream este „pe deplin operațional” și nu au existat probleme tehnice, așa cum a susținut Moscova.

Klaus Mueller, președintele autorității de reglementare a rețelelor din Germania, a declarat că, deși o reluare a fluxurilor ar ajuta la securitatea aprovizionării Germaniei, nimeni nu a putut spune care ar fi consecințele dacă fluxurile rămân zero.

Cea mai mare economie a Europei înregistrează progrese peste așteptări în umplerea depozitelor de înmagazinare a gazelor, dar nu este suficient pentru a trece țara să treacă iarna, a spus el. Acum două zile, gradul de umplere a depozitelor depășise 83%.

Fluxurile reduse prin Nord Stream au complicat eforturile în întreaga Europă de a umple depozitele de gaze, un obiectiv strategic cheie pentru a trece peste lunile de iarnă, când guvernele se tem că Rusia ar putea opri complet fluxurile.

„Este un miracol că gradul de umplere a depozitelor în Germania a continuat să crească, totuși”, au scris analiștii de la Commerzbank, adăugând că Germania a reușit până acum să cumpere volume suficiente la prețuri mai mari din altă parte.

Între timp, totuși, unii europeni își reduc în mod voluntar consumul de energie, inclusiv limitând utilizarea aparatelor electrice sau dușurile la locul de muncă pentru a economisi bani, în timp ce companiile se pregătesc pentru posibile raționalizări ale consumului.

Cu un grad de umplere a depozitelor de 83,26%, Germania își va atinge obiectivul de a ajunge la 85% până la 1 octombrie, dar a avertizat că atingerea la 95% până la 1 noiembrie ar fi o problemă dacă companiile și gospodăriile nu reduc drastic consumul.

Pentru Uniunea Europeană în ansamblu, nivelul actual de stocare este de 79,94%, încă ușor sub ținta de 80%, care trebuie atinsă însă la 1 octombrie, când începe sezonul de încălzire al continentului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria, pe locul 50 în topul realizat de New York Times al celor 52 de destinații care merită vizitate în 2025
Bulgaria, pe locul 50 în topul realizat de New York Times al celor 52 de destinații care merită vizitate în 2025
Bulgaria a fost inclusă pe locul 50 în topul realizat de publicaţia New York Times al celor 52 de destinaţii pe care să le vizitezi în 2025. Călătoria spre Bulgaria a devenit mai facilă......
UGIR: Guvernul trebuie să-şi menţină participațiile în domeniile strategice și chiar să recupereze din cele cedate acolo unde există posibilitatea
UGIR: Guvernul trebuie să-şi menţină participațiile în domeniile strategice și chiar să recupereze din cele cedate ...
Guvernul trebuie să-şi menţină sau să-şi asigure prioritar participaţiile strategice ca acţionar unic sau majoritar ...
FMI estimează că economia globală va crește constant în 2025, în timp ce inflația va continua să scadă
FMI estimează că economia globală va crește constant în 2025, în timp ce inflația va continua să scadă
Fondul Monetar Internaţional va prognoza o creştere constantă a economiei mondiale şi continuarea reducerii inflaţiei, ...
Cum îți înființezi o firmă online în România. Procedura, pas cu pas
Cum îți înființezi o firmă online în România. Procedura, pas cu pas
Înființarea unei firme online în România a devenit un proces mult simplificat și mai accesibil datorită digitalizării ...