În iulie 2024, Rusia a fost aproape de a depăși Statele Unite ca cel mai mare furnizor de LNG din Europa, în ciuda eforturilor politicienilor din regiune de a bloca livrările de combustibil rusesc, mai arată agenția de știri.
Rezultatul este asociat nu atât cu o creștere a importurilor din Rusia, cât cu o reducere a aprovizionărilor din America.
Conform datelor preliminare urmărire a expedierilor, diferența dintre livrările de LNG ale Statelor Unite și cele ale Rusiei către Europa de Vest s-a redus în iulie la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2021 încoace.
Diferența de aprovizionare dintre exportatorii americani și ruși în regiunea europeană a scăzut de la 3,7 milioane de tone de LNG/lună la 200.000 de tone de LNG /lună din ianuarie până în iulie 2024
Practic volumele livrate din cele două surse au ajuns aproape egale, deoarece companiile energetice din SUA vizează regiunea care este dispusă să plătească cel mai mult. Prețurile la LNG în Asia au crescut în luna iulie 2024 din cauza căldurii. Egiptul a stabilit, s-a declarat dispus să plătească mai mult pentru importuri de LNG pentru a atrage aprovizionarea în regiune, pe fondul temperaturilor anormale și a producției de energie electrică în scădere. În plus, perturbările cauzate de furtunile tropicale nu au făcut decât să agraveze calendarul livrărilor către Europa.
Astfel, una dintre cele mai mari faciliății de export de gaze din SUA, Freeport LNG, a suspendat încărcarea timp de mai bine de două săptămâni din cauza uraganului Beryl și a revenit la capacitate competă abia la finalu lui iulie.
Pe 28 iulie 2024, firmele din Statele Unite și-au anunțat să trimită cel puțin 15 miliarde de metri cubi de LNG pe an spre Europa, dar cu condiția ca prețurile să reflecte elementele fundamentale ale pieței pe termen lung, stabilitatea cererii și ofertei. În iunie 2022, Statele Unite au devenit, pentru prima dată în istorie, cel mai mare furnizor de combustibil al Europei.
Pe de altă parte, Rusia exportă constant în Europa de la 850.000 de tone de LNG/lună la 1,6 milioane de tone de LNG/lună de la începutul războiului din Ucraina.
În iunie, țările din Uniunea Europeană s-au pus de acord joi asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care au vizat transbordările de gaze naturale rusești lichefiate (LNG) destinate, de pildă, piețelor din Asia, de pe o navă pe alta, în porturile europene, dar nu au oprit livrările efective de LNG rusesc către Europa. Rusia a început încă de anul trecut să se pregătească pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva sectorului său de LNG și a achiziționat vapoare mai vechi capabile să transporte gaz natural lichefiat.