Livrările de petrol rusesc în Germania continuă, în pofida scurgerii descoperite la oleoductul Drujba

Livrările de petrol rusesc spre Germania "nu sunt întrerupte", în pofida descoperii unei scurgeri de petrol la secţiunea poloneză a oleoductului Drujba, în apropiere de frontiera cu Germania, a anunţat miercuri Ministerul german al Economiei, informează AFP.
AGERPRES - mie, 12 oct. 2022, 15:03
Livrările de petrol rusesc în Germania continuă, în pofida scurgerii descoperite la oleoductul Drujba

„Securitatea aprovizionării Germaniei este în prezent garantată. Cele două rafinării de la Schwedt şi Leuna continuă să primească petrol brut prin Polonia şi oleoductul Drujba. Livrările nu sunt întrerupte”, a precizat Ministerul german al Economiei, într-un comunicat de presă.

Drujba este principalul oleoduct care transportă petrol rusesc în Germania. Oleoductul Drujba porneşte din oraşul rus Samara şi ajunge în Mozyr, Belarus, de unde pleacă două ramificaţii: una trece prin Polonia, Germania, Letonia şi Lituania şi alta ajunge în Ucraina, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria şi Croaţia.

Operatorul polonez PERN a anunţat miercuri dimineaţă că a descoperit o scurgere de petrol pe traseul oleoductului Drujba, la 70 de kilometri de oraşul Plock, în centrul Poloniei. Pe această ramură intră petrolul în Germania. Cauza acestui incident nu este deocamdată cunoscută, însă intervine la scurt timp după scurgerile de gaze la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, considerate rezultatul unui sabotaj, atât de europeni, cât şi de ruşi.

Aprovizionarea cu petrol rusesc este în centrul unei dispute între Occident şi Rusia, în contextul războiului din Ucraina. Rafinăria germană de la Schwedt, indispensabilă pentru aprovizionarea cu carburanţi a capitalei Berlin şi a regiunii înconjurătoare, procesa până acum numai petrol rusesc, transportat prin oleoductul Drujba. Însă, autorităţile de la Berlin s-au angajat să pună punct importurilor de petrol rusesc la finele acestui an.

În acest context, „rezervele de petrol au fost crescute” la rafinăriile de la Schwedt şi Leuna, amplasate în estul Germaniei, pe unde ajunge petrolul rusesc, a precizat miercuri Ministerul german al Economiei.

În plus, în cazul rafinăriei de la Schwedt, Guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a fost nevoit ca în luna septembrie să ia şi o decizie radicală de a plasa această rafinărie, la care pachetul majoritar de acţiuni era deţinut de grupul petrolier rus Rosneft, sub tutela statului. În replică, Rosneft a denunţat măsura autorităţilor de la Berlin şi a ameninţat cu represalii în justiţie.

Prin preluarea controlului la Schwedt, Guvernul vrea să evite ca această rafinărie să fie deposedată de anumite active de către proprietarul său rus sau să ajungă în situaţia în care să fie lichidată, din cauză că primeşte cantităţi insuficiente de ţiţei rusesc.

Guvernul german vrea de asemenea să aibă „mâinile libere” pentru a se elibera de ţiţeiul care vine prin conducta Drujba şi să pună la punct alte căi de aprovizionare cu petrol pentru rafinăria de la Schwedt, în momentul în care va intra în vigoare embargoul privind petrolul rusesc.

În luna iunie, Uniunea Europeană a adoptat un embargou progresiv cu privire la petrolul rusesc, care prevede în special oprirea importurilor de petrol rusesc prin intermediul navelor în decursul următoarelor şase luni. În schimb, aprovizionarea cu petrol rusesc prin oleoductul Drujba a fost autorizată să continue „temporar”, o concesie acordată premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară depinde în proporţie de 65% de petrolul rusesc ieftin.

Te-ar mai putea interesa și
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, președinte CFA. Motivația este dată de faptul că pachetul de......
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...
Trump a anunțat șase țări că le crește taxele vamale pentru produsele exportate în SUA. Printre acestea se numără și Republica Moldova
Trump a anunțat șase țări că le crește taxele vamale pentru produsele exportate în SUA. Printre acestea se numără ...
Preşedintele american Donald Trump a trimis miercuri o nouă serie de scrisori către şase ţări, printre care Republica ...