Livrările de spaţii noi pe piaţa de retail vor fi la un minim istoric al ultimilor 14 ani, în 2017 – analiză

Economica.net
24 08. 2017
constructions_builders_62903200

‘În primul semestru al acestui an, în România au fost livrate spaţii comerciale noi cu o suprafaţă de doar 9.000 de metri pătraţi, respectiv prima etapă a proiectului Prima Shops din Oradea şi extinderea galeriei comerciale deţinute de Carrefour în Braşov. În prima jumătate a anului 2016 au fost livrate în România spaţii comerciale de 69.000 mp (Shopping City Timişoara, Mercur Craiova şi Satu Mare Shopping Plaza), astfel că scăderea a fost de 87%. În cea de-a doua jumătate a anului este anunţată livrarea unor spaţii noi de retail cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 60.000 mp (Râmnicu Vâlcea Mall, extinderile proiectelor Galaţi Shopping City şi AFI Palace Cotroceni, precum şi cea de-a doua fază a proiectului Prima Shops din Oradea), astfel că nivelul total al livrărilor de spaţii comerciale în 2017 se va situa la aproximativ 70.000 de metri pătraţi’, se arată în document.

Potrivit acestuia, în 2016, în România au fost livrate spaţii noi de retail modern cu o suprafaţă de 237.000 mp. Stocul spaţiilor de retail modern va depăşi până la finalul anului 2017 nivelul de 3,4 milioane de metri pătraţi.

‘În ceea ce priveşte sectorul industrial, livrările din prima jumătate a anului s-au redus cu 64%, până la 80.000 mp, faţă de un nivel de 175.000 mp în S1 2016. Ponderea Bucureştiului în totalul livrărilor a rămas constantă, la circa 60%. Spre deosebire de sectorul de retail, piaţa de industrial va recupera în cea de-a doua jumătate a anului, când sunt programate spre livrare spaţii noi cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 400.000 de metri pătraţi în toate zonele ţării. Astfel, cu livrări de aproximativ 480.000 de metri pătraţi, 2017 se anunţă a fi cel mai bun an pentru sectorul industrial în ceea ce priveşte oferta de spaţii noi. Ca urmare a acestei evoluţii, stocul de spaţii industriale şi logistice va depăşi la finalul anului pragul de 3 milioane de metri pătraţi’, conform analizei Cushman & Wakefield Echinox.

Cristi Moga, research consultant C&W Echinox, susţine că piaţa imobiliară locală traversează o perioadă foarte bună, cu un nivel al chiriilor stabil, în uşoară creştere, şi cu un grad de ocupare al spaţiilor mai bun în toate segmentele de activitate.

‘Pentru următorii ani preconizăm o reluare a activităţii de dezvoltare pe segmentul de retail din Bucureşti, unde în diverse stadii de pre-dezvoltare sunt mai multe proiecte din nordul şi estul oraşului, în timp ce sectorul industrial va continua să se extindă în preajma oraşelor care beneficiază de o infrastructură dezvoltată şi care pot atrage forţă de muncă din alte zone ale ţării’, a mai arătat Moga.