Lobby/FARA – Uniunea Europeană are nevoie de legi privind transparenţa precum cele din SUA, susţin mai mulţi eurodeputaţi

Uniunea Europeană ar trebui să se doteze cu noi norme privind transparenţa, bazate pe legislaţia utilizată de Congresul Statelor Unite pentru a monitoriza influenţa şi activităţile ONG-urilor şi ale entităţilor din ţări terţe, susţin mai mulţi eurodeputaţi, transmite marţi euractiv.com.
AGERPRES - mie, 15 feb. 2023, 10:54
Lobby/FARA - Uniunea Europeană are nevoie de legi privind transparenţa precum cele din SUA, susţin mai mulţi eurodeputaţi

În timpul unei dezbateri desfăşurate luni în sesiunea plenară a Parlamentului European, Monika Hohlmeier (grupul Partidului Popular European), preşedintă a Comisiei europarlamentare pentru control bugetar (CONT), a cerut adoptarea unui ”echivalent în Uniunea Europeană al legii din SUA privind înregistrarea agenţilor străini (FARA)”, în scopul creşterii controlului şi a transparenţei, scrie Agerpres.

Legislaţia FARA prevede că toţi politicienii din ţări terţe şi reprezentanţii lor din domeniul lobby-ului trebuie să se înregistreze şi să prezinte, pe un website accesibil publicului, detaliile activităţii lor cu membrii Congresului american, inclusiv toate contractele oficiale şi plăţile.

Eurodeputata PPE a solicitat o evaluare financiară detaliată a organizaţiilor neguvernamentale înainte ca ONG-urile în cauză să fie listate în registrul de transparenţă al UE şi publicarea acordurilor contractuale între Comisia Europeană şi ONG-uri.

Adoptarea unei asemenea legi europene ar reprezenta un pas semnificativ către o mai mare transparenţă în instituţiile UE, dar ea ar presupune o propunere legislativă în acest sens din partea Comisiei Europene. Cererile privind o FARA la nivelul Uniunii Europene nu fac parte în prezent din setul de măsuri propuse în luna ianuarie de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în vederea creşterii transparenţei activităţii europarlamentare.

Statutul ONG-urilor şi al grupurilor de lobby a fost readus în discuţie în contextul scandalului Qatargate ca urmare a rolului Fight Impunity, o organizaţie fondată de fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri, şi care l-a implicat pe Francesco Giorgi, fost consilier al lui Panzeri şi partenerul Evei Kaili, eurodeputata socialistă greacă aflată în arest şi suspectată că a primit sute de mii de euro reprezentând plăţi ilegale.

Fight Impunity ar fi fost folosită ca paravan pentru plăţi ilegale din Qatar şi Maroc către Panzeri, Kaili şi alte persoane pentru a influenţa activitatea Parlamentului European. Pier Antonio Panzeri a făcut o înţelegere cu procurorii belgieni pentru a primi o pedeapsă redusă, în schimbul furnizării de probe detaliate ale ilegalităţilor comise de ceilalţi suspecţi în acest dosar.

În schimb, eurodeputatul Udo Bullmann, social-democrat german devenit recent preşedintele Subcomisiei pentru drepturile omului, a spus că nu crede că ”ar trebui desfăşurată o vânătoare de vrăjitoare împotriva societăţii civile”.

”Colegii sunt hotărâţi să se asigure că munca noastră nu este discreditată; suntem alături de cei care nu au o voce şi ale căror drepturi sunt încălcate. Nu doar ONG-urile sunt suspectate de abuz de fonduri. Toţi cei care au primit bani trebuie să fie pregătiţi pentru a fi investigaţi şi traşi la răspundere”, a subliniat el.

”Este un scandal de corupţie, nu un scandal ONG”, a spus eurodeputata ecologistă Hannah Neumann, în timp ce lidera grupului Stângii din PE, Manon Aubry, a acuzat grupul PPE că foloseşte ONG-urile ca ”diversiune”.

”Grupul PPE nu este împotriva organizaţiilor ce respectă regulile şi fac o muncă extrem de utilă şi valoroasă pentru societatea noastră. Luptăm contra celor care nu sunt transparente, cu finanţare obscură şi participare la activităţi ilegale. Ele nu ne împărtăşesc valorile şi sunt inamici ai democraţiei noastre”, a replicat Monika Hohlmeier.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...