Locatarii blocurilor ANL din Tg. Mureş reclamă că E. On Gaz refuză să furnizeze gaz pentru centrale

Economica.net
04 09. 2012
bloc_anl_54629300

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Primăria Târgu Mureş, preşedinţii asociaţiilor de locatari din blocurile ANL „ajunse în culmea disperării din cauza lipsei apei calde, ca urmare a sistării de către E. On Gaz Târgu Mureş a furnizării gazului metan la centralele de bloc”, au cerut municipalităţii să dea în judecată firma de gaz, „pentru încălcarea flagrantă a legii şi refuzul de a furniza gazul metan la centralele care deservesc peste 610 persoane, dintre care foarte mulţi copii”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedinţii acestor asociaţii susţin că sunt în drept să încheie contracte cu E. On Gaz, conform Legii 123/2012, care prevede că „operatorul de distribuţie prestează serviciul de distribuţie pentru toţi utilizatorii sistemului de distribuţie, în condiţii nediscriminatorii, asigurând accesul la acesta oricărui solicitant care îndeplineşte cerinţele prezentului titlu, cu respectarea normelor şi standardelor de performanţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare” şi că „clienţii finali de gaze naturale au următoarele drepturi: să aibă acces la sistem în condiţiile legii şi să fie alimentaţi cu gaze naturale în conformitate cu prevederile contractului de furnizare, încheiat în conformitate cu contractul-cadru aprobat de ANRE”.

Fostul viceprimar Claudiu Maior, numit consilier al primarului Dorin Florea şi însărcinat să se ocupe de rezolvarea acestei probleme, a apreciat că nemulţumirea reprezentanţilor asociaţiilor de locatari ANL este legitimă, arătând că municipalitatea va analiza cererea de a chema în instanţă E. On Gaz, pentru a apăra drepturile cetăţenilor.

El a subliniat că locatarii blocurilor ANL nu au înregistrat nicio datorie faţă de E. On Gaz şi că ar fi firesc ca firma de gaz să încheie contracte cu asociaţiile acestora.

„Asociaţiile de locatari din blocurile ANL nu au înregistrat în timpul exploatării centralelor – până la preluarea de către E-Star – nicio datorie faţă de E. On Gaz. Firesc ar fi fost ca E. On Gaz să întocmească de urgenţă contracte şi să se bucure că are noi clienţi, care, repet, nu au avut datorii. Sfatul meu este ca E. On Gaz să se îndrepte împotriva societăţilor care au înregistrat datorii şi să nu-i nedreptăţească pe cetăţenii cinstiţi care şi-au plătit la zi consumul”, a declarat Maior.

De cealaltă parte, reprezentanţii E. On Gaz au precizat că nu pot relua furnizarea cât timp au un contract în vigoare cu firma de furnizare a energiei termice în sistem centralizat E-Star, iar aceasta înregistrează datorii de 5,6 milioane de lei – motiv pentru care s-a sistat, în urmă cu trei luni, furnizarea gazelor naturale către toate punctele de consum ale societăţii.

Reluarea furnizării gazelor naturale către punctele de consum este posibilă doar în condiţiile achitării de către această societate a datoriilor înregistrate faţă de companie, afirmă reprezentanţii E. On Gaz. Aceştia adaugă că încheierea contractelor cerute ar putea interveni doar după denunţarea contractului cu firma E-Star, întrucât nu pot încheia „două contracte de furnizare a gazelor naturale pentru aceleaşi locuri de consum”, adică blocurile ANL.

„Referitor la furnizarea gazelor naturale către asociaţiile de locatari ale blocurilor ANL, acest lucru se poate realiza numai în baza unui contract de furnizare a gazelor naturale. Un nou contract de furnizare se poate încheia doar după denunţarea actualului contract de furnizare cu firma E-Star Mureş Energy, nefiind posibilă încheierea a două contracte de furnizare a gazelor naturale pentru aceleaşi locuri de consum”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanţii E. On Gaz.