Lockheed Martin şi alte companii americane au evacuat o bază aeriană din Irak din cauza violenţelor

Companiile americane care lucrează pentru guvernul irakian în sectorul apărării şi-au evacuat angajaţii americani de la o bază aeriană, în contextul deteriorării securităţii în Irak, a indicat joi Washingtonul, relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - vin, 13 iun. 2014, 04:18
Lockheed Martin şi alte companii americane au evacuat o bază aeriană din Irak din cauza violenţelor

Într-un scurt comunicat, Departamentul de Stat a explicat că ‘cetăţenii americani sub contract cu guvernul irakian au fost deplasaţi provizoriu de către companiile lor din motive de securitate’. Un responsabil al Pentagonului a precizat că ‘aproximativ o sută’ de americani sub contract cu guvernul irakian au fost evacuaţi de la baza aeriană Balad (nord de Bagdad) spre capitala irakiană. El a adăugat că guvernul american nu este implicat în aceste evacuări.

Producătorul american de arme Lockheed Martin a precizat joi că aproximativ 25 de angajaţi ai săi au fost evacuaţi din zona Balad din nordul Irakului, ca parte a unor eforturi mai mari de a le asigura securitatea în contextul violenţelor tot mai puternice din regiune.

Departamentul de Stat a refuzat să ofere mai multe detalii despre evacuări. În schimb, ‘statutul personalului ambasadei şi al consulatelor SUA (din Irak) nu s-a schimbat’, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki, dezminţind zvonurile privind evacuarea misiunilor americane.

Potrivit unor responsabili ai Pentagonului, angajaţii americani evacuaţi, care sunt plătiţi de guvernul irakian, lucrau la dosarul celor 36 de avioane de luptă F-16 achiziţionate de Bagdad de la Washington. Primele două exemplare urmează să fie livrate la toamnă.

Baza aeriană de la Balad a fost trecută sub control irakian la începutul lunii noiembrie 2011, cu două luni înainte de retragerea militară completă a SUA din Irak.

Anterior, secretarul de stat american John Kerry a afirmat că Washingtonul este profund îngrijorat de violenţele din Irak şi că preşedintele Barack Obama este pregătit să ia ‘decizii-cheie în termen scurt’ pentru a ajuta guvernul irakian să combată insurgenţa.

‘Suntem profund îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Irak’, a declarat Kerry în timpul unei scurte apariţii cu premierul australian Tony Abbott la Departamentul de Stat.

Tot joi, preşedintele SUA, Barack Obama, a afirmat că echipa sa studiază ‘toate opţiunile’ în faţa recrudescenţei violenţelor înregistrată în Irak şi a avansului fulgerător al combatanţilor jihadişti înspre capitala Bagdad.

‘Situaţia la care am asistat în ultimele zile a dovedit măsura în care Irakul va avea nevoie de mai mult ajutor, din partea Statelor Unite ale Americii şi a comunităţii internaţionale’, a declarat Obama în Biroul Oval, la finalul unei întrevederi cu premierul australian Tony Abbott.

Totuşi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a declarat ulterior că SUA nu iau în considerarea trimiterea de trupe în Irak pentru a opri avansul militanţilor islamişti. Ea a spus că SUA vor trimite suma suplimentară de 12,8 milioane de dolari organizaţiilor care oferă ajutor umanitar în Irak, cu scopul de a sprijini în special cele 500.000 de persoane care ar fi părăsit zona Mosul.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat joi orice act de terorism comis în Irak şi a făcut apel la un dialog între toate părţile din această ţară.

Cei 15 membri ai Consiliului au avut timp de două ore consultări cu uşile închise la New York, în cursul cărora au ascultat darea de seamă privind situaţia de la faţa locului din partea trimisului special al ONU în Irak, Nickolay Mladenov, care a intervenit prin videoconferinţă.

La sfârşitul reuniunii, Consiliul şi-a exprimat sprijinul unanim pentru guvernul şi poporul din Irak în lupta lor împotriva combatanţilor islamişti din Statul Islamic din Irak şi Levant (EILL). După ce au cucerit largi teritorii în nord-vestul ţării de la începutul săptămânii, insurgenţii au avansat joi spre capitală, luptând împotriva unei armate irakiene în derută.

Te-ar mai putea interesa și
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, un nou indiciu al dificultăţilor din industria auto germană,......
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...