„Cifrele sugerează că afacerile de Crăciun a fost dezamăgitoare pentru comercianţii cu amănuntul“, a declarat Ulrike Rondorf de la Commerzbank, citată de Reuters.
„Retailerii înşişi fuseseră relativ optimişti“. Totuşi, „consumul privat rămâne, în opinia noastră, un pilon de susţinere a economiei”, consideră analista germană.
Asociaţia germană HDE a comercianţilor cu amănuntul anunţaseră un finiş puternic pentru sezonul de Craciun, cu o cifră de afaceri în creştere cu 1,5 % .
Marile burse europene, dar şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au început ziua cu creşteri încrezătoare în viitor, după ce, aseară, şefii a 25 de membre ai UE au semnat celebrul tratat de disciplină fiscală. Acesta este menit să evite pe viitor derapajele datoriilor publice de tipul celor ale grupului de ţări PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania).
Analiştii sunt însă cu ochii ațintiți spre piața muncii din Germania, de unde sunt așteptate cifre noi despre șomaj și, respectiv, semnale despre rezistența germană la presiunile recesiunii.
„Atâta timp cât piaţa forţei de muncă este bine, consumul va fi puternic”, a mai spus Rondorf de la Commerzbank, citată de Reuters.
Bazată pe export strategia germană de ieșire din recesiune a funcționat bine după criza financiară 2008/09, dar perspectivele sunt acum sumbre, întrucât tratamentul aplicat crizei ulterioare a datoriilor a redus cererile de bunuri şi la nemţi acasă.
Mulţi economişti se aşteaptă la contracţia economiei în Germania ca efect al scăderii cererii la nivel mondial scade şi mai ales pe pieţele învecinate.
Detalii tehnice despre perspectivele evoluţiilor pieţelor valutare ale aurului şi ale burselor europene găsitţi în articolul Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în această săptămână