Locomotiva românească făcută cu gigantul american Caterpillar găseşte clienţi în Franţa şi în Congo. Galerie FOTO

22 02. 2015
locomotiva1_03478400

Reloc Craiova, parte din grupul Grampet, vinde Locomotiva Tera Nova, pe care a dezvoltat—o cu americanii de la Caterpillar, în Franţa, în Congo şi, posibil,  către o companie din cadrul holding-ului siderurgic ArcelorMittal. Livrările încep din acest an.

Reprezentanţii Reloc au transmis ECONOMICA.NET că, pentru Franţa şi Congo, contractele sunt deja semnate. Opt locomotive ar urma să fie vândute în Congo. La sfârşitul anului trecut, într-un comunicat, reprezentanţii Reloc afirmau că, de la 1 ianuarie 2015, se vor lansa în producţie 12 locomotive Terra Nova pentru a onora comenzile existente, deci se poate presupune că patru locomotive vor lua calea Franţei.

Cu firma din grupul ArcelorMittal se poartă încă negocieri.

Toate contractele şi negocierile în curs au apărut după participarea Reloc la expoziţia feroviară Innotrans 2014, în toamna anului trecut. Numele clienţilor nu sunt dezvăluite de către reprezentanţii Reloc.De altfel, nici preţul final cu care este vândută locomotiva.

Reprezentanţii fabricii craiovene arată însă că preţul de bază al Terra Nova este de 1,3 milioane de euro. „Prețul este negociat cu fiecare client în parte şi depinde de mai mulţi factori, printre care exemplificăm: dotarea cu instalaţii de siguranţă vigilentă şi comunicare necesare în ţara respectivă, adaptări de gabarit impuse de normele naţionale respective, dotări privind confortul şi modul de exploatare pentru personalul de locomotivă şi nu în ultimul rând, numărul de locomotive care poate influenţa decisiv preţul.

Noi plecăm de la dotări de bază, urmând ca elemente adiționale să fie adăugate pe baza cerințelor expres manifestate ale clienților. Am plecat de la filosofia mașinii românești Logan: un produs cu dotări de bază, la care se pot adăuga opțiuni și extra-opțiuni”, spun craiovenii.

Locomotiva Terra Nova reprezintă un brevet românesc. Designul, proiectarea şi construcţia se fac la Craiova, iar aportul Caterpillar constă în partea de motorizare şi de reputaţie de brand, pe partea de vânzări.

Această locomotivă este dotată cu două motoare Caterpillar de 630 CP ce asigură necesarul de tracțiune pentru realizarea operațiunilor de manevră.  “Ce o face unică în lume, este faptul că atunci când se dorește manevrarea unui tonaj mai redus se poate acționa un singur motor ce va determina utilizarea tuturor celor patru axe, fapt care duce la o economie de consum considerabilă. În cazul în care se manevrează un tonaj mai ridicat sau trebuie suplimentat efortul de tracțiune din diverse motive, se poate acționa și cel de-al doilea motor astfel încât locomotiva să-și îndeplinească sarcinile cu succes, explică reprezentanţii Reloc.

Fabrica Reloc de la Craiova a fost preluată în 2013 de Grampet Group – companie controlată de omul de afaceri Gruia Stoica şi care a achiziţionat inclusiv fabrica de locomotive din cadrul Electroputere, cu o tradiţie de 50 de ani în fabricarea locomotivelor şi moatoarelor de locomotivă.