Locuieşti în sectorul 4 sau sectorul 5? Vezi unde poţi să-ţi dai copilul la şcoală

Campania RTV.NET continuă cu mini-ghidul şcolilor, de data asta din sectoarele 4 şi 5 ale Capitalei. Redactorii RTV.NET vă prezintă doar câteva dintre unităţile din aceste sectoare, punând accent pe dotările şi performanţele acestora. Vă invităm să spuneţi voi de ce aţi alege "pomul lăudat", adică o şcoală mai bună, în locul uneia de circumscripţie.
ileana.popescu - mie, 29 feb. 2012, 08:54

Anul şcolar 2012-2012 aduce noutăţi în educaţie, dar şi bătăi de cap părinţilor care trebuie să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare, nou introdusă în sistemul de educaţie, şi în clasa I. Astfel, elevii născuţi în anul 2005 reprezintă ultima generaţie admisă în învăţământul primar, fără să fi fost în clasa pregătitoare, iar cei născuţi în 2006 vor intra în clasa pregătitoare.

Părinţii din Capitală care vor să ştie care este şcoala de care aparţin, în vederea înscrierii copiilor, pot afla acest lucru de pe site-ul Inspectoratului Şcolar www.ismb.edu.ro. În cazul în care adresa la care locuiesc nu se regăseşte pe site, părinţii trebuie să anunţe Inspectoratul Şcolar.

Vezi AICI jos ghidul şcolilor din sectoarele 4 şi 5

Şcoala cu clasele I-VIII, nr.36 „Ionel Teodoreanu”, sectorul 4

Şcoala nr. 36 este situată în partea sudică a municipiului Bucureşti, în cartierul Berceni. Copiii de aici „beneficiază de condiţii optime de învăţare, de demersuri educaţionale moderne, de calitate, care asigură atingerea standardelor de învăţare promovate prin politicile educaţionale naţionale şi europene. O gamă largă de activităţi şcolare şi extraşcolare formează, completează şi dezvoltă competenţele copiilor, oferindu-le posibilitatea să-şi manifeste şi să-şi valorifice individualitatea, să se formeze ca personalitate echilibrată, armonioasă, capabilă de a trăi într-o lume polivalentă, în continuă schimbare”, potrivit descrierii făcute pe site-ul şcolii.

Din 2010, prin Programul BEI şcoala dispune de o sală de sport cu vestiare şi duşuri, două terenuri de volei şi handbal în aer liber, laboratoare de fizică, chimie, biologie, două săli de informatică, o bibliotecă cu aproape 15.000 volume şi săli de clasă bine dotate. De asemenea, şcoala are un cabinet de consiliere psiho-pedagogică şi două cabinete medicale, unul de medicină generală şi unul de  stomatologie.

Limba engleză intră în programa şcolară încă din clasa I, însă ca materie opţională, urmând ca din clasa a III-a, engleza să devină obligatorie.

Conducerea şcolii intenţionează să înfiinţeze în anul şcolar 2012-2013 trei clasa I şi două clase pregătitoare. Toate învăţătoarele de la clasele I-IV sunt titulare.

Peformanţele activităţilor din şcoală se regăsesc în gradul ridicat de promovabilitate (98%), în mediile de admitere la liceu (100% integraţi în învăţământul liceal, dintre care mai mult de 50% cu medii peste nota 9), precum şi în rezultatele obţinute de elevi la concursurile şcolare, la nivel local, municipal şi naţional.

Şcoala nr.36 este singura din sectorul 4 care are în structura organizatorică, la toate nivelurile învăţământului primar, alternativa educaţională „Step by Step”.

În 2011, în urma unor proiecte derulate de Primăria sectorului 4, în curtea şcolii a fost construită o clădire destinată cursurilor afterschool. „Există o clădire separată cu două săli de curs, dotate cu mobilier şi calculatoare, două dormitoare cu 20 de locuri şi o minibucătărie. Masa copiilor îi costă pe părinţi circa 10 lei”, a spus directoarea şcolii.

Şcoala nr.36 desfăşoară mai multe programe de stimulare a interesului elevilor pentru o viaţă sănătoasă prin sport, dezvoltarea interesului pentru lectură, dezvoltarea competenţelor civice ale elevilor şi formarea deprinderilor de alimentaţie sănătoasă.

Şcoala cu clasele I-VIII, nr.190 „Marcela Peneş”, sectorul 4

Şcoala nr. 190 „Marcela Peneş” se află în cartierul Berceni din Capitală şi este una dintre cele mai râvnite din sector. Este amplasată la intersecţia cunoscută de bucureşteni sub denumirea de Big Berceni. Destul de aproape de şcoală se află Parcul Tineretului, un loc plin de verdeaţă, unde profesorii ies cu elevii pentru diverse activităţi în aer liber.

95% din profesorii de la Şcoala 190 sunt titulari, iar elevii obţin performanţe la olimpiade

„La Şcoala 190 există un corp profesoral bine pregătit, iar aproape toţi dascălii sunt titulari pe posturile lor”, a declarat la RTV.NET, profesoara Sevastica Comşa.

„Corpul profesoral este foarte bine pregătit, în ciuda salariilor foarte mici. Dascălii fac treabă din pasiune, nu pentru remuneraţie. 95% dintre profesori sunt titulari, cu vechime şi grade didactice, cu performanţe în muncă”, a spus dascălul.

Elevii pregătiţi de profesorii de la Şcoala 190 obţin performanţe bune la concursurile şi olimpiadele şcolare. Unii dintre copii s-au calificat la fazele pe ţară la olimpiadele de matematică, chimie, română şi limbi străine.

Şcoala 190 Marcela Peneş are clase vocaţionale începând de la clasa I pâna la clasa a VIII-a. Acestea sunt clase cu profil sportiv de atletism. Şcoala se mândreşte cu medaliile pe care elevii le -au obţinut la competiţiile sportive.

Copiii se antrenează la baza sportivă a şcolii, care este foarte bine dotată. Există un teren de fotbal, de baschet, ba chiar şi bazin de înot neacoperit, care a fost renovat recent şi care o să devină funcţional cât de curând.

Începând cu clasa I, copiii studiază o limbă străină, engleza în cele mai multe cazuri, iar din clasa a V, franceza devine a doua limbă de studiu. Ordinea în care sunt studiate limbile străine poate să varieze şi în funcţie de cerinţele părinţilor.

În momentul înscrierii, în fiecare clasă nu sunt acceptaţi mai mult de 25 de copii la clasele I-IV, cu toate că cererea este destul de mare. „În anul scolar 2010-2011, din cauza cererii foarte mare, s-au făcut opt clase I. Anul acesta sperăm să se facă tot opt clase”, a precizat profesoara Sevastica Comşa.

Părinţii, implicaţi direct în organizarea programul afterschool

Părinţii nu sunt lăsaţi pe margine în luare deciziilor, ei fiind direct implicaţi. Mai mult decât atât, asociaţia părinţilor se ocupă de organizarea programului afterschool. Cursurile afterschool se fac într-o clădire special amenajată, recent construită. Majoritatea elevilor merg la cursurile programului afterschool, unde îşi fac temele, fac cursuri de limbi străine, muzică, desen. În fiecare zi, copiii au un program diversificat, în funcţie şi de cerinţele părinţilor.

Şcoala 190 Marcela Peneş – Şcoala vedetelor

Mai multe personalităţi au absolvit cursurile Şcolii 190 din Bucureşti, unii dintre ei cu performanţe notabile în atletism, dar nu numai. „Printre ei, se numără Sorin Matei, actualul preşedinte al Federaţiei române de atletism, Paula Ivan, atletă româncă, laureată cu aur și cu argint la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988 şi baschetbalistul Mihai Căruţaşu. Mihai Dedu, vedeta de televiziune, este şi el absolvent al Şcolii 190 Marcela Peneş„, a mai spus profesoara Sevastica Comşa.

Unul dintre numele grele din domeniul educaţiei, Marcela Peneş, a fost învăţătoare la această şcoală. Ea a fost autoare de manuale şcolare. După decesul ei, în semn de preţuire, şcoala a ales să îi poarte numele.

Şcoala bine păzită

Profesoara Sevastica Comşa a precizat că şcoala este bine păzită, persoanele străine din afara şcolii neavând acces în interior. „Nu au fost probleme cu drogurile sau scandaluri. Avem o colaborare foarte bună cu primăria care a organizat sistemul de pază. Şcoala este foarte bine păzită. Copiii au mereu activitati de facut si nu fac rele. Elevii sunt foarte ocupati si nu stau degeaba.”, a declarat aceasta.

Şcoala cu clasele I-VIII nr. 124 „Voievodul Mihai”, sectorul 5

Elevii şcolii nr. 124 participă la olimpiade şi concursuri sportive obţinând locuri fruntaşe, an de an. Şcoala organizează activităţi extraşcolare după cum urmează: excursii, tabere, vizite la muzee, spectacole, teatru, circ, film. Încă din clasa I elevii studiază limba engleză, iar din clasa a V-a limba franceză.

Pentru anul şcolar 2012-2013, şcoala şi-a propus alcătuirea a trei clase I, cu 75 elevi, şi o clasă pregătitoare. Toţi învăţătorii care predau la clasele I-IV sunt profesori titulari în învăţământul primar.

Şcoala dispune de laborator de informatică, sală de sport, cabinet psihopedagogic, bibliotecă şi cabinet medical.

 

Te-ar mai putea interesa și
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
CATL din China, cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume, a lansat marți un nou șasiu EV despre care spune că poate rezista la un impact frontal de 120 km/h fără......
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru populație și firme
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru ...
Aproape 23.000 de lucători ai Ministerului de Interne sunt pe străzi în fiecare zi de Sărbători. Autoritățile anunță ...
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au confiscat 2,39 kilograme de aur, cu o valoare de piaţă estimată ...
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a anunţat marţi că biroul său specializat în dezinformarea străină, foarte criticat ...