“Pentru cei 11.611 români care stau în întuneric, speranța respectării constituției României a pierit de mult. Aceasta și datorită faptului că majoritatea persoanelor adulte au vârsta curpinsă între 50 – 96 de ani, media fiind la limita speranței de viață din România. Îngrijorător este faptul că un număr de 4.777 de copii trăiesc în aceste case fără energie electrică”, arată Asociația Energia Inteligentă, cea care a realizat “Registrul Național al Caselor Fără Energie Electrică”
Iată cele mai importante concluzii:
Soluțiile, în viziunea lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației, ar fi mai multe: un program de responsabilitate socială: Energie pentru Viață – Adoptă o Casă fără Energie Electrică de către toate firmele, urmare a unor facilități fiscale, extinderea rețelei de distribuție acolo unde este fezabil, cu impunerea unei obligații de acest fel pentru dustribuitori dar și un program derulat de ministerul Mediului, prin care să se monteze panouri fotovoltaice și baterii de stocare, “Casa Verde pentru Sărăcie Energetică Extremă”.
“Ne-ar trebui undeva la 12 milioane de euro pentru a aduce energie electrică în aceste case, înseamnă cam 25% din banii care se cheltuiesc în campania electrorală din acest an. Sperăm să reușim să facem un program național, cu finanțare de la Ministerul Energiei astfel încât în doi ani să aducem lumină în casele oamenilor. E investiție de câteva mii de euro pentru a monta panouri fotooltaice cu baterii, nu e mult”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a participat la prezentarea concluziilor studiului.