Campanie de informare a cumpărătorilor de locuinţe noi: Nu luaţi apartamentul fără contract individual de energie electrică. Ce riscaţi

Un ONG a lansat, în parteneriat cu Enel, o platformă online pentru informarea cumpărătorilor de locuinţe noi, într-o chestiune extrem de importantă: racordarea la reţeaua de energie electrică.
Economica.net - lun, 15 oct. 2018, 06:46
Campanie de informare a cumpărătorilor de locuinţe noi: Nu luaţi apartamentul fără contract individual de energie electrică. Ce riscaţi

“Ne propunem să contribuim la sporirea gradului de informare a cumpărătorilor de locuințe noi în ansambluri rezidențiale prin informarea cu privire la drepturile proprietarilor de locuințe noi, a riscurilor la care sunt aceștia expuși, dar și a obligațiilor dezvoltatorilor de a vinde locuințe racordate la utilități în mun. București și în 5 localități din județul Ilfov. Această campanie se subscrie nevoilor identificate în documentele ANRE și obiectivelor de transparență și dezvoltării afacerilor a furnizorilor de energie electrică”, scrie pe site-ul energieblocurinoi.ro.

Necesitatea acestei campanii, susţinută de fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Enel România, este dată de situaţia din teren: există dezvoltatori imobiliari care vând apartamente care nu sunt racordare legal la reţeaua electrică.

Ultimul caz notoriu este cel al blocului din sectorul 5 care a ars în urma unui incendiu: proprietarii apartamentului primeau energie electrică în baza vechiului contract pentru casa veche care a fost demolată pe terenul pe care a fost construit blocul. Alte situaţii, des întâlnite, sunt cele în care locuinţele sunt alimentate doar în baza sistemului de organizare de şantier, şi nu în baza unor contracte individuale pe care dezvoltatorul imobilului să le fi semnat cu firma de distribuţie şi pe care apoi să le cedeze viitorului proprietar.

Iată ce scrie pe platforma de informare:

“În ultimii 10 ani, tot mai mulți propritari de apartamente din complexe rezidențiale noi din România se confruntă cu o problemă extrem de gravă care este ignorată de autorități: Absența branșamentelor individuale ale apartamentelor din blocurile noi.

Căror riscuri ne expunem prin achiziționarea unei astfel de locuințe?

  • riscul debranșării totale de la energia electrică. Pe perioadă construcției (cât timp autorizația de construcție este valabilă), există branșamentul tip organizare de șantier. Acest tip de branșament asigură energia electrică necesară lucrărilor pe perioadă construcției blocurilor, dar este ILEGAL menținut de mulți dezvoltatori după ce apartamentele devin locuite. În cazul în care frunizorul sau ANRE constată menținerea acestui tip de branșament, legislația în vigoare impune deconectarea blocului de la energie electrică;
  • riscul producerii de accidente. Menținerea unui branșament care nu are parametrii tehnici necesari pentru consum casnic poate genera incendii, defectarea electrocasnicelor sau alte accidente grave.
  • riscul imposibilitatii de a accesa un credit ipotecar. Evaluarea de către bancă se face și prin constatarea faptului că un anumit apartament este racordat la utilități. Banca poate refuza creditul în cazul în care nu există branșament individual la energie electrică;
  • riscul suportării cheltuielilor cu realizarea branșamentului individual. Costurile realizării branșamentelor individuale sunt extrem de mari și revin în sarcina proprietarilor după ce dezvoltatorul transferă dreptul de proprietate cumpărătorului;
  • riscul tarifului diferențiat pentru energie electrică și cel al contorizării inexacte. Tariful la care se vinde energia electrică persoanelor fizice dezvoltatorilor imobiliari este diferit de cel oferit consumatorului casnic. Mii de bucureșteni achită facturile la un alt tarif decât cel oferit pentru consumul casnic.

Din păcate, viitorii cumpărători de locuințe noi nu sunt informați cu privire la obligațiile dezvoltatorilor imobiliari. Aceștia nu asigură transparența și prezintă existența energiei în locuință chiar dacă aceasta este cea de tip organizare de șantier ca fiind branșamentul individual”.

Potrivit iniţiatorilor “Campaniei de mobilizare pentru acces la energie electrică al proprietarilor din ansamblurile rezidențiale noi” în Bucureşti şi în cinci localităţi de lângă capitală sunt disponibile pentru vânzare 641 de ansambluri rezidenţiale şi sunt 14.000 de locuinţe în construcţie.

Te-ar mai putea interesa și
Autoritățile statului verifică locurile de muncă și cazările cetățenilor non-UE din România
Autoritățile statului verifică locurile de muncă și cazările cetățenilor non-UE din România
Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, operaţiunea "Green-Pass", pentru verificarea unor cazări şi a locurilor......
Celebra banană lipită cu bandă adezivă de un perete a fost vândută cu 6,2 milioane de dolari – Sotheby’s
Celebra banană lipită cu bandă adezivă de un perete a fost vândută cu 6,2 milioane de dolari – Sotheby’s
Nu este decât o banană lipită pe un perete, însă opera artistului conceptual italian Maurizio Cattelan a făcut din ...
Huawei vrea să demareze producția celui mai avansat cip AI, dar are dificultăți din cauza restricțiilor impuse de SUA
Huawei vrea să demareze producția celui mai avansat cip AI, dar are dificultăți din cauza restricțiilor impuse de SUA
Chinezii de la Huawei vor să înceapă să producă în masă cel mai avansat cip de inteligență artificială în primul ...
Trenul Alstom Coradia Stream, introdus în premieră ieri în circulație, a fost anulat azi
Trenul Alstom Coradia Stream, introdus în premieră ieri în circulație, a fost anulat azi
Trenul Alstom Coradia Stream, care a fost introdus ieri în circulație, între București și Brașov, a fost anulat în ...