Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
De încă doi ani mai are nevoie statul român să finalizeze construcția locuințelor finanțate cu bani de la Banca Consiliului Europei. Pentru acest program s-a semnat o finanțare în urmă cu opt ani, iar inițial era prevăzută construcția a 7.000 de noi locuințe.
Un program cu un buget de 250 de milioane de euro care prevedea construcția a 7.000 de locuințe prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a fost întârziat ani buni.
În urmă cu trei ani, statul a cerut modificarea acestuia. Nu mai putea construi miile de apartamente cu banii puși la dispoziție de instituția financiară. Costurile de referință pentru construcții a a crescut cu 42% din 2018 și până în 2021, ceea e a făcut ca statul să ceară reducerea la jumătate a numărului de locuințe construite și prelungirea acordului.
Economica.net a scris în urmă cu trei ani că acest program e întârziat.
În 2022, valoarea împrumutului a fost înjumătățită, iar Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ne-a pus la dispoziție 87,5 milioane de euro. Nu s-a redus doar valoarea împrumutului, ci și numărul de locuințe: puțin peste 1.500.
România a tras din acest împrumut 63,3 milioane de euro, adică 72% din total. Data limită pentru tragere a fost 31 martie 2024. Ministerul finanțelor a obținut de la BDCE o prelungire cu doi ani, potrivit unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică.
Creșterea costurilor cu manopera începând cu 2023, dar și a materialelor de construcție a făcut ca prețul de referință să crească din nou, de la 549 de euro/mp, la 800 de euro/mp, se mai arată în document.
Statul s-a angajat la până la 31 martie 2026 să finalizeze lucrările la 1,547 de locuințe, din care 1.508 destinate închirierii către tineri și alte 39 de locuințe de serviciu.