Locuinţele prea mici, problemă importantă pentru români. Oamenii sunt mai nervoşi şi mai deprimaţi din cauza lipsei de intimitate

Economica.net
21 08. 2017
apartament_67849578493_88973600

„Oamenii care trăiesc la înghesuială sunt mai nefericiţi. Avem date care arată că acolo unde sunt mai mulţi locatari adulţi decât camere de locuit, neînţelegerile şi certurile sunt mai frecvente, iar oamenii sunt mai nervoşi şi mai deprimaţi, probabil şi datorită lipsei de intimitate. (…) Putem spune că tema densităţii excesive în locuinţele româneşti lipseşte cu desăvârşire de pe agenda publică”, a declarat directorul IRSOP, Petre Datculescu.

Oamenii care au probleme cu locuinţele în care trăiesc se află în situaţii de risc social, arată studiul.

„Studiile noastre arată că familiile sărace, cu un venit sub media naţională a venitului pe gospodărie, au în proporţie mai mare probleme locative, decât familiile cu venit peste medie. Deci, locuiesc mai rău şi au şi resurse mai puţine de a-şi îmbunătăţi calitatea locuirii”, a mai spus Datculescu.

În blocurile de locuinţe din România sunt frecvente situaţiile în care numărul persoanelor este mai mare decât numărul camerelor de locuit.

„Conform unei cercetari IRSOP făcute pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), se observă o densitate mai mare în rândul clienţilor tineri (18 – 34 ani). Există cazuri în care, într-un apartament de două sau trei camere trăiesc împreună trei generaţii”, a declarat preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, Lucian Anghel.

Cercetarea făcută de IRSOP a fost efectuată pe un eşantion de 1.040 de clienţi ai celor două bănci de economisire-creditare care au economisit timp de cinci ani, dar nu au apelat până în prezent la un credit.

Recent, EFdeN a lansat, cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuinţe (BCR BpL), Ghidul Condiţiilor de Confort, document ce are ca scop îmbunătaţirea calităţii locuirii în România şi unde confortul este definit ca starea de bună dispoziţie fizică şi mentală, datorată factorilor externi.