Locuitorii din Confort City nu au contracte individuale cu Enel. Plătesc utilităţile la Domus Stil
Oficialii Enel Distribuţie Muntenia arată, vineri, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX, că societatea nu gestionează instalaţiile de distribuţie a energiei electrice din complexul Confort City, astfel că nu au fost încheiate contracte individuale cu locuitorii ansamblului rezidenţial.
Locatarii din Confort City plătesc factura de utilităţi la Domus Stil Construct. Pe factura pentru utilităţi primită de fiecare proprietar se arată că emiţătorul este Domus Stil Construct, dezvoltatorul imobilial al complexului Confort City, acestuia fiindu-i remise plăţile pentru „refacturare energie electrică, refacturare energie casa scării, canalizare, apă rece, iluminat stradal şi întreţinere grup pompare”.
Reprezentanţii Enel Distribuţie Muntenia nu au precizat ce tip de contract au încheiat cu dezvoltatorul sau cu administratorul complexului Confort City.
Domus Stil Imobiliare i-a informat pe proprietarii apartamentelor din imobilul afectat de incendiu (blocurile 7 şi 8, lipite), printr-o adresă datată 4 octombrie şi afişată la intrările în scările de bloc, că până la finalizarea anchetei aflate în curs, efectuată de organele de cercetare abilitate în vederea stabilirii cauzelor incendiului, pentru clienţii care beneficiază de plata în tranşe a preţului apartamentului va fi aplicabilă o derogare de la dispoziţiile antrecontractelor/ contractelor de vânzare-cumpărare încheiate. Astfel, din 2 octombrie 2012 şi până la finalizarea anchetei în curs, nu se vor mai percepe penalităţi în cazul întârzierii la plată a tranşelor scadente şi neachitate de către aceşti clienţi.
Locatarii au reclamat că erau frecvente în bloc panele de curent, care puteau dura câteva secunde sau zeci de minute, uneori şi de mai multe ori pe zi, deşi nu aveau loc cu regularitate.
„De când locuiesc aici, am avut numai probleme. Astă iarnă mi s-a prăbuşit tavanul, iar reprezentanţii complexului, după ce i-am sunat, mi-au cerut să le scriu un email. La fel mi-au răspuns şi atunci când m-am plâns că lumina se opreşte de zece ori pe zi. Am anunţat acest lucru de trei ori şi le-am explicat că, în ritmul acesta, o să mi se ardă televizorul, frigiderul şi toate celelalte electrocasnice. Nu s-a rezolvat nimic”, a spus Cătălina Popescu, o tânără de 27 de ani, a cărei locuinţă de la mansardă a fost făcută scrum în urma incendiului de marţi.
Incendiul din ansamblul rezidenţial Confort City, aflat în localitatea ilfoveană Popeşti-Leordeni, la graniţa cu Sectorul 3 al Capitalei, a izbucnit marţi la mansarda unui bloc cu 11 niveluri.
Echipaje de intervenţie au constatat că mansarda construcţiei ardea în proporţie de 100 la sută şi se extindea către etajele 10 şi 9. Incendiul a fost stins după mai multe ore, intervenţia pompierilor fiind îngreunată de barierele de acces şi de maşinile parcate în zonă, dar şi de faptul că reţeaua de hidranţi a complexului Confort City nu a funcţionat.
Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul din complexul Confort City, în urma căruia au fost distruse aproape în totalitate 24 de apartamente aflate la mansardă, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proporţie de 10-30 la sută. Totodată, unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune de maximum 5 la sută, din cauza apei folosite la stingerea incendiului, iar pe o suprafaţă de aproximativ 5 la sută a fost afectată izolaţia de polistiren a imobilului, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Construcţia, cu o suprafaţă construită de 1.850 de metri pătraţi, este formată din două blocuri, lipite unul de celălalt, fiecare având două scări. Din blocul de locuinţe cu un total de 288 de apartamente, au fost afectate 120 de persoane care aveau locuinţe la mansardă şi 520 de la etajele inferioare, a precizat IGSU.
Comisia de anchetă verifică mai multe cauze posibile, cum ar fi un scurtcircuit, neglijenţa, respectiv o ţigară uitată aprinsă, sau un aparat de aer condiţionat montat în exterior care s-a aprins, aşa cum susţin unii martori la incendiu. Primele rezultate ale anchetei vor fi cunoscute cel mai probabil luni.
Un reprezentant al locatarilor blocului din complexul Confort City a spus că varianta scurtcircuitului este cea pe care au exprimat-o, neoficial, pompierii în timpul intervenţiei pentru stingerea incendiului. Acesta a precizat că pompierii le-au spus atunci locatarilor că incendiul ar fi putut fi cauzat de un scurtcircuit la cablurile care treceau pe sub acoperiş, în mansardă.
Blocul afectat de incendiu nu avea nevoie de autorizaţie privind securitatea la incendiu eliberată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pentru că nu era mai înalt de 11 niveluri, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov, Simion Petruş.
Domus Stil Construct a anunţat, joi, că va începe, imediat ce autorităţile o vor permite, reabilitarea blocului din complexul său Confort City, afectat de incendiul de marţi, iniţial pe propria cheltuială, fără a se face însă răspunzător de prejudiciile produse şi putând apela ulterior la societăţile de asigurări.
„Imediat ce reprezentanţii autorităţilor care investighează natura şi cauzele incendiului vor permite, vom proceda la refacerea instalaţiilor sanitar-termice şi electrice în vederea reluării în cel mai scurt timp a furnizării de utilităţi în imobilele afectate. Toate cheltuielile aferente lucrărilor menţionate la punctul anterior vor fi asumate, în primă fază, de societatea noastră, exclusiv în scopul de a ieşi din impasul existent în momentul de faţă şi de a asigura un cadru adecvat reintrării cât mai rapide în normalitate, fără a se face însă răspunzătoare de prejudiciile produse în urma incediului”, au arătat reprezentanţii Domus Stil Construct, într-un comunicat de presă.
Reprezentanţii Domus Stil au precizat că începând de luni, 8 octombrie, vor pune la dispoziţia tuturor proprietarilor ale căror apartamente au fost „distruse de incendiu” alte locuinţe, în cadrul complexului, până la readucerea celor distruse la stadiul iniţial. Aceste apartamente vor beneficia de băi funcţionale, mobilier de dormitor, precum şi utilităţile de bază necesare (apă curentă şi electricitate).
În ceea ce-i priveşte pe proprietarii apartamentelor care nu mai dispun, în prezent, de utilităţi, aceştia pot fi cazaţi în continuare în hotelurile Rin Grand Hotel şi Rin Express, ale aceluiaşi dezvoltator, până când apartamentele lor „vor avea condiţii de bază necesare locuirii”. Oamenii cazaţi la hotel vor avea micul dejun şi cina incluse, potrivit Domus Stil.