Locuitorii din Insulele Orkney, aflate în nordul Scoției, caută opțiuni alternative de guvernare, considerându-se neglijați atât de Londra, cât și de Edinburgh

04 07. 2023
SONY DSC
SONY DSC

Arhipelagul Orkney este format din circa 70 de insule, situate în largul coastelor de nord-est ale Scoţiei, şi are o populaţie de 22.000 de locuitori.

Insulele Orkney se consideră de mult timp neglijate de Londra şi Edinburgh. Preşedintele consiliului local, James Stockan, a prezentat o moţiune vizând „explorarea unor opţiuni de modele alternative de guvernare”, prin care aceste insule să profite mai mult de pe urma atuurilor lor economice, mai ales turistice şi energetice.

La votul de marţi, 15 aleşi au votat pentru, iar şase împotrivă.

Printre pistele evocate în moţiune figurează „conexiunile nordice” ale arhipelagului, dar şi modelul de „dependenţă de Coroană” al insulelor Man, Guernesey sau Jersey, care se află sub suveranitatea coroanei britanice, dar nu fac parte din Regatul Unit.

Insulele Orkney au fost sub controlul regelui Norvegiei până în 1472, când au revenit Scoţiei împreună cu insulele Shetland, făcând parte din dota fiicei acestuia la căsătoria cu un rege scoţian.

Într-o dezbatere transmisă în direct pe internet, unul dintre aleşi, David Dawson, a prevenit în legătură cu „fantasma bizară de a deveni un teritoriu autonom sub autoritatea Norvegiei”.

James Stockan a dat însă asigurări că moţiunea sa „nu are scop alipirea la Norvegia”.

La Oslo, Ministerul de Externe a declarat pentru AFP că este vorba despre „un subiect constituţional intern britanic asupra căruia Guvernul norvegian nu are nicio poziţie”, şi că „nu are cunoştinţă” despre vreun contact între autorităţile din Orkney şi Guvernul norvegian.

Locuitorii Insulelor Orkney se plâng de multă vreme de lipsa de finanţare pentru acest teritoriu.

Potrivit lui James Stockan, Orkney primeşte mai puţini bani pe cap de locuitor decât Insulele Shetland vecine sau alte insule scoţiene.

„Am avut promisiuni peste promisiuni (ale guvernelor britanic şi scoţian). Niciuna nu s-a concretizat”, a subliniat Duncan Tullock, un alt ales local.

Aceste veleităţi separatiste ale insulelor Orkney se manifestă într-un moment în care Partidul Naţional Scoţian (SNP), la putere la Edinburgh, încearcă la rândul său o detaşare de Regatul Unit.

Luni, purtătorul de cuvânt al prim-ministrul britanic Rishi Sunak a respins ideea ca arhipelagul să devină o dependenţă de Coroană sau un teritoriu de peste mări.

„Nu există niciun mecanism” pentru aceasta, „dar, în mod fundamental, suntem mai puternici ca Regat Unit, este un lucru pe care nu avem intenţia de a-l modifica”, a adăugat el, insistând pe sprijinul financiar de care beneficiază arhipelagul.

Sursa foto: Wikipedia