Logan 2 se pregăteşte să cucerească Rusia

Producţia noului Logan 2 ar putea începe şi în Rusia în viitorul apropiat. În acest moment, în Rusia se fabrică modelul Lada Largus minivan, bazat pe vechea generaţie Logan MCV. Francezii de la Renault au un plan agresiv de a câştiga piaţă în Rusia şi se bazează pe fidelitatea populaţiei pentru marca Lada.
Economica.net - joi, 15 nov. 2012, 09:42
Logan 2 se pregăteşte să cucerească Rusia

Dacă în unele ţări noul Logan va ajunge sub sigla Renault, parteneriatul dintre francezi şi Avtovaz ar putea aduce sedanul sub denumirea Lada Priora, model care este deja învechit.

Loganul rusesc ar putea fi o Dacia Logan 2 cu mici diferenţe discrete la nivelul caroseriei şi care ar primi sigla Lada (imaginea care ilustrează articolul este generată pe calculator. sursa: theophiluschin.com).

Lada Priora a intrat în fabricaţie în 2007 fiind o variantă îmbunătăţită a modelului 110 pe care a înlocuit-o treptat.

AvtoVAZ este printre cele mai importante companii auto din Estul Europei, producând peste 800.000 de maşini anual şi având aproximativ 66.000 de angajaţi.

Alianţa Renault-Nissan şi-a majorat participaţia deţinută la AvtoVAZ la peste 50%.

Renault speră să recâştige clienţii fideli ai Lada prin îmbunătăţirea calităţii automobilelor şi înnoirea gamei cu modele noi.

„Nu cumperi o marcă mare pentru a o închide. Dacă întrebi clienţii ruşi dacă vor să cumpere astăzi o Lada, majoritatea ar spune nu, din cauza problemelor de calitate. Însă dacă îi întrebă dacă ar cumpăra aceeaşi maşină după îmbunătăţirea semnificativă a calităţii, 90% dintre ei ar spune da. Este o marcă de care sunt foarte ataşaţi, dintr-un sentiment naţionalist puternic”, consideră Bruno Ancelin, director executiv Renault pentru Rusia.

Asemenea multor mărci de automobile din perioada comunistă a Europei de Est, Lada este văzută în Rusia ca un automobil ieftin, însă greu de întreţinut, care se bazează încă pe loialitatea consumatorilor, tot mai pretenţioşi pe măsură ce veniturile cresc, iar oferta de autoturisme se îmbogăţeşte rapid cu mărci occidentale şi asiatice.

Lada, automobilul dominant în Rusia ultimilor 50 de ani, încearcă să-şi apere poziţia de lider de piaţă în faţa valului de mărci străine, se arată într-o analiză Bloomberg.

Planurile de creştere ale Renault în Rusia se bazează pe menţinerea dominaţiei AvtoVAZ pe piaţă. Rusia poate deveni în 2014 cea mai mare piaţă auto europeană, depăşind Germania, cererea urmând să crească în paralel cu veniturile populaţiei.

Renault şi partenerul său de alianţă, grupul japonez Nissan, au semnat recent un acord preliminar cu gigantul rus de stat Russsian Technologies Corp., în baza căruia vor investi 750 milioane de dolari într-un joint venture care va deţine 74,5% din acţiunile AvtoVAZ. Finalizarea tranzacţiei este programată pentru 2014, după ce Renault a cumpărat, în 2008, un sfert din AvtoVAZ.

AvtoVAZ a fost înfiinţată în anii ’60 cu ajutorul grupului italian Fiat, Uniunea Sovietică încercând astfel să dezvolte propriul „automobil al poporului”. În perioada de glorie a mărcii, clienţii din Germania de Est aveau de aşteptat până la 17 ani pentru a cumpăra un autoturism Lada.

După 1991, compania a supravieţuit din ajutoare de stat şi prin barter, oferind automobile în schimbul pieselor de schimb de la furnizori, dar şi pentru alimente şi îmbrăcăminte pentru angajaţi.

Lada s-a împiedicat de mai multe obstacole în încercările din ultimii ani de a-şi revigora gama de produse. În aprilie, o defecţiune la sistemul de alimentare cu carburant a forţat compania să cheme pentru verificări 24.000 de automobile Granata, care reprezintă aproape întregul „tiraj” al primului model nou introdus în ultimii cinci ani. Aceeaşi defecţiune a afectat 70.000 de modele Kalina.

Profitul net al AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia, a crescut în primul semestru din 2012 de 4,3 ori, la 27,4 miliarde de ruble (880,60 milioane de dolari), cu mult peste estimările analiştilor, de 1,4 miliarde de ruble.

Veniturile au urcat în primele şase luni cu 8,5%, la 89,2 miliarde de ruble (2,87 miliarde de dolari), iar profitul operaţional a crescut cu 23%, la 5,4 miliarde de ruble (173,52 miliarde de dolari).

Te-ar mai putea interesa și
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor antidemocratice întâlnite pe această platformă
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor ...
Peste 60 de universităţi germane şi austriece au anunţat vineri că se retrag de pe reţeaua socială X a miliardarului american Elon Musk, îngrijorate de derivele antidemocratice ale acestei......
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. Rușii trebuie să vândă tot, în 45 de zile, altfel Serbia rămâne fără petrol
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. ...
În urma noilor sancțiuni ale Statelor Unite împotriva sectorului petrolier rusesc, Gazprom Neft va avea la dispoziție ...
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal al premierului canadian demisionar Justin Trudeau a anunţat în noaptea de joi spre vineri că înlocuitorul ...
SUA au mărit la 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea președintelui venezuelean Maduro, chiar în ziua în care el a depus jurământul de învestire pentru al treilea mandat
SUA au mărit la 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea președintelui venezuelean Maduro, chiar în ziua în ...
Statele Unite ale Americii au anunţat vineri creşterea la 25 de milioane de dolari a recompensei pe care o oferă pentru ...