Londra a spionat Moscova folosind o rocă ce conţinea echipamente electronice
Jonathan Powell, şeful de cabinet al lui Tony Blair, a recunoscut că „roca falsă era jenantă” şi că „în mod evident ruşii au descoperit-o la un moment dat şi o păstrau ascunsă pentru a o putea folosi în scopuri politice”. „Ne-au prins cu mâţa-n sac”, a declarat acesta.
Rusia a acuzat Marea Britanie, în ianuarie 2006, de spionaj, dar niciun oficial britanic nu a recunoscut acest fapt.
Televiziunea rusă a transmis în acea perioadă un film arătând roca falsă şi acuzând agenţi britanici că au ascuns echipamente de supraveghere în aceasta. Echipamentele le permiteau spionilor aflaţi în slujba Marii Britanii să strângă informaţii care apoi erau încărcate pe calculator de angajaţi ai ambasadei britanice, explica televiziunea rusă.
Serviciul de Securitate FSB a folosit subiectul „falsei roci” pentru a stabili o legătură între presupuse finanţare acordată de serviciile secrete britanice unor grupări care apără drepturile omului, şi asociaţii în favoarea democraţiei.
În urma unei campanii asupra presupuselor finanţări ale Occidentului către unele asociaţii, preşedintele de atunci, Vladimir Putin, a introdus o lege prin care se restrângea activitatea mai multor organizaţii negurvenamentale, închizând mai multe ONG-uri.
La momentul difuzării acestui film, Tony Blair a negat toate acuzaţiile şi orice legătură secretă cu ONG-urile ruse.