Cameron a declarat că hotărâri ale CEDO au împiedicat Londra să expulzeze militanţi suspecţi, au insistat asupra respectării drepturilor omului pe câmpurile de luptă din Afganistan şi au confirmat drepturile unor deţinuţi de a vota. ”N-avem nevoie de instrucţiuni pe această temă din partea judecătorilor de la Strasbourg”, declara Cameron în faţa unor militanţi conservatori pe 1 octombrie la Birmingham.
În baza unei propuneri, dacă conservatorii vor fi realeşi la alegerile din mai 2015, Londra va adopta un document (Bill of Rights) care va stabili aplicarea legislaţiei privind drepturile omului în Marea Britanie.
Schimbările avute în vedere ar însemna că hotărârile CEDO nu vor mai avea caracter obligatoriu pentru Curtea Supremă şi că Parlamentul de la Westminster va avea dreptul de a opune un veto la hotărârile CEDO.
”The Human Rights Act”, legea internă care consfinţeşte principiile internaţionale ale Convenţiei Europene privind Drepturile Omului în Marea Britanie, va fi anulată.
”Nu putem continua în această situaţie, în care schimbările în legislaţia noastră se fac într-o instanţă internaţională fără nici o supervizare democratică în Regatul Unit”, a declarat pentru The Times ministrul britanic al justiţiei, Chris Grayling. ”Schimbările prevăd că Parlamentul Regatului Unit va avea ultimul cuvânt”, a adăugat Grayling.
Potrivit The Times, textul original al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului din 1950 va fi introdus în legislaţia britanică de bază.