Aceste proiecte vor face posibilă „reanimarea centrelor noastre industriale prin investiţii în industria viitorului”, a spus premierul Keir Starmer, care a venit la conducerea Guvernului britanic în iulie, după victoria laburiştilor în alegerile legislative.
El a anunţa că vor fi deschise trei hub-uri de captare a carbonului în fostele zone industriale din nord-vestul Angliei, în regiunea Liverpool şi în nord-est.
Captarea şi stocarea carbonului (CCUS) constau în captarea emisiilor la ieşirea din uzine (centrale electrice, fabrici de ciment, furnale înalte etc.), înainte ca acestea să intre în atmosferă. Această tehnologie îşi propune să le injecteze profund în aceste rezervoare geologice sau să le refolosească.
Potrivit Guvernului, aceste proiecte vor crea 4.000 de locuri de muncă (50.000 pe termen lung) şi vor atrage încă 8 miliarde de lire sterline din investiţii private.
De asemenea, aceste proiecte urmează să ajute Regatul Unit să-şi atingă obiectivele climatice prin reducerea emisiilor de carbon în atmosferă cu 8,5 milioane de tone pe an. Stocarea ar urma să înceapă din 2028.
Comitetul pentru Schimbări Climatice, organismul responsabil cu consilierea executivului privind strategia sa climatică, a salutat acest proiect.
Pe de altă parte, Greenpeace critică anunţul guvernului. „22 de miliarde de lire sterline reprezintă o mulţime de bani de cheltuit pentru ceva care va prelungi durata de viaţă a producţiei de petrol şi gaze care încălzesc planeta”, a deplâns Doug Parr, un oficial al ONG-ului din Regatul Unit.
„Majoritatea acestor bani ar trebui investiţi în crearea de noi locuri de muncă în industriile verzi ale viitorului, cum ar fi eolianul offshore sau într-un program naţional de izolare a locuinţelor”, a adăugat el.