Londra avertizează că va expulza migranții care traversează Canalul Mânecii

Regatul Unit a prezentat detaliile unui proiect de lege care interzice intrarea azilanţilor sosiţi în ambarcaţiuni mici care traversează Canalul Mânecii, transmite marţi agenţia Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 07 mart. 2023, 21:48
Londra avertizează că va expulza migranții care traversează Canalul Mânecii

Unele organizaţii caritabile consideră că vor fi anulate şi incriminate eforturile a mii de refugiaţi autentici.

Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat oprirea bărcilor cu migranţi ca una din cele cinci priorităţi ale Guvernului său, după ce numărul migranţilor sosiţi pe coasta sudică a Angliei a crescu anul trecut la peste 45.000, iar 90% din aceştia au cerut azil.

Conform noii legislaţii, tuturor celor ajunşi în Regatul Unit pe această cale li se va interzice să depună cereri de azil; ei vor fi deportaţi fie înapoi în ţările de origine, fie în aşa-numite terţe state sigure. Reglementarea va permite detenţia migranţilor ilegali fără posibilitate de eliberare pe cauţiune sau recurs judiciar în primele 28 de zile, până când vor putea fi deportaţi, iar deportarea nu va mai putea fi blocată prin invocarea legilor împotriva sclaviei, a explicat ministrul de interne, Suella Braverman.

Ea a declarat marţi parlamentului de la Londra că „pentru un guvern, a nu reacţiona la valurile de migranţi ilegali care ne încalcă frontierele ar însemna să trădeze voinţa poporului pe care am fost aleşi să îl slujim”.

Organizaţia caritabilă Consiliul pentru Refugiaţi a afirmat că legea îi va lăsa pe refugiaţii autentici „închişi în stare de mizerie” şi a comparat abordarea guvernului cu cea a unor „state autoritare”, cum ar fi Rusia, care s-a retras din tratatele internaţionale privind drepturile omului.

Convenţia Naţiunilor Unite privind refugiaţii asigură o cale pentru audierea corectă a celor care solicită azil, indiferent pe ce cale sosesc.

Braverman a susţinut că guvernul din care face parte este convins de compatibilitatea noii legi cu obligaţiile internaţionale.

Autorităţile aprobă doar circa două treimi din cererile de azil sau de alte forme de protecţie umanitară ale celor sosiţi în Regatul Unit în ambarcaţiuni mici sunt aprobate. Şefa internelor a arătat că legea va introduce o limită anuală pentru numărul de refugiaţi cărora li se va acorda drept de reşedinţă pe căi sigure şi legale.

În 2022, numărul de cereri de azil în Regatul Unit a ajuns la 75.000, recordul ultimilor 20 de ani, însă sub media Uniunii Europene. Germania a primit anul trecut peste 240.000 de astfel de solicitări.

Opoziţia şi organizaţiile caritabile au exprimat îndoieli că noile planuri guvernamentale vor fi mai eficiente decât încercările anterioare de a-i descuraja pe cei care traversează Canalul Mânecii.

„Avem nevoie de acţiuni serioase pentru a opri traversările periculoase cu bărci, care pun în pericol vieţi şi subminează securitatea frontierelor”, a declarat Yvette Cooper, purtătoare de cuvânt a Partidului Laburist (de opoziţie) pentru afaceri interne.

Anul trecut, fostul premier conservator Boris Johnson a aprobat un acord pentru trimiterea a mii de refugiaţi în Ruanda, la peste 6.000 de kilometri de Regatul Unit. Prima cursă aeriană pentru deportare a fost blocată de o decizie de ultim moment a Curţii Europene pentru Drepturile Omului. În decembrie, Înalta Curte din Londra a decis că demersul autorităţilor britanice este legal; oponenţii încearcă însă să facă apel.

Braverman a informat parlamentul că discută cu instanţa europeană pentru drepturile omului pentru a evita „abuzul” de sentinţe de suspendare a viitoarelor deportări de migranţi.

Pentru alegătorii britanici, controlul imigraţiei este a treia problemă ca importanţă, după economie şi gestionarea sistemului naţional de sănătate, conform unui sondaj efectuat de YouGov în noiembrie anul trecut; 87% din cetăţeni sunt de părere că guvernul nu controlează bine migraţia.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...