ceste critici sunt incluse în cel mai recent raport semestrial privind situaţia din Hong Kong.
Potrivit Londrei, China nu a respectat termenii acordului de preluare a Hong Kong-ului, din 1997.
”Libertăţile sunt erodate sistematic de Beijing pe multiple fronturi, înăsprind restricţiile asupra vieţii hong-konghezilor obişnuiţi”, a declarat ministrul de externe britanic James Cleverly în prezentarea raportului, care acoperă prima jumătate a anului 2022.
”Autorităţile continuă să ia măsuri împotriva liberei exprimări, libertăţii presei şi liberei asocieri. Indivizi şi grupuri din societatea civilă se autocenzurează, iar majoritatea organizaţiilor media independente au fost nevoite să se închidă”, a adăugat el.
Hong Kong a fost retrocedat Chinei de către Regatul Unit cu peste 25 de ani în urmă, un acord între Londra şi Beijing garantând un grad de autonomie ridicat, cu respectarea principiului ‘o ţară, două sisteme’.
”Indubitabil, China nu reuşeşte să respecte Declaraţia comună sino-britanică. Drepturile şi libertăţile din Hong Kong au fost sacrificate pentru a facilita un control mai mare din partea Beijingului, subminând autonomia Hong Kong-ului”, a mai spus Cleverly.
În iunie 2020, Beijingul a impus o lege privind securitatea naţională pentru a pedepsi terorismul, complicitatea cu forţe străine, subminarea şi secesiunea cu închisoarea pe viaţă.
La începutul săptămânii, autorităţile de la Beijing şi Hong Kong şi-au exprimat opoziţia fermă după ce un ministru britanic s-a întâlnit cu echipa de avocaţi a lui Jimmy Lai, un magnat pro-democraţie aflat în detenţie şi fondator al cotidianului Apple Daily, care a fost închis de autorităţi.
Sursa foto: Flickr