Londra și Bruxellesul au ajuns la înțelegere cu privire la semnarea unui tratat comercial

Marea Britanie a ajuns joi la un acord cu Uniunea Europeană cu privire la semnarea unui tratat comercial post-Brexit, cu doar șapte zile înainte de părăsirea pieții comune europene, relatează Reuters și BBC.
Economica.net - joi, 24 dec. 2020, 14:35
Londra și Bruxellesul au ajuns la înțelegere cu privire la semnarea unui tratat comercial

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a caracterizat tratatul că fiind corect și echilibrat, relatează BBC.

Într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, Ursul von der Leyen a susținut că a fost un drum lung și greu dar că până la urmă s-a ajuns la o înțelegere bună.

„Este o înțelegere corectă și echilibrată și a fost lucru drept și responsabil pe care ambele părți în aveau de făcut”, spus președintele Comisiei Europene.

Ea a mai spus că este timpul să se încheie acest capitol și să ne uităm către viitor. Despre Regatul Unit, oficialul european a spus că rămâne un partener de încredre al Uniunii Europene.
 
Va exista o perioadă de patru ani și jumătate în ceea ce privește industria pescuitului, a explicat Ursula von der Leyen. Dosarul pescuitului a fost cel mai dificil din cadrul negocierilor, Marea Britanie vrând să interzică accesul vaselor de pescuit europene în apele sale teritoriale, fapt ce i-a nemulțumit foarte mult pe francezi.
 
Cooperarea dintre Uniunea Europenă și Marea Britanie va continua și în privința problemelor legate de climă, energie, securitate și transport.
 
Ursula von der Leyen a spus că este mulțumită și ușurată că negocierile s-au încheiat cu succes.
 
Textul mai trebuie să fie validat şi de statele membre, un proces care ar urma să dureze mai multe zile. Dar rămâne în teorie suficient timp pentru ca el să se aplice provizoriu de la 1 ianuarie, când Regatul Unit, care a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie, va ieşi definitiv din piaţa unică. Acordul va fi validat a posteriori de Parlamentul European.

Prin acest acord comercial, UE oferă fostului său stat membru un acces fără precedent fără taxe vamale şi cote la piaţa sa imensă de 450 de milioane de consumatori.

Dar această deschidere va fi însoţită de condiţii stricte: companiile de dincolo de Canalul Mânecii vor trebui să respecte un anumit număr de reguli în materie de mediu, de drepturi în muncă şi de fiscalitate pentru a evita orice dumping. Garanţii există, de asemenea, şi în materie de ajutoare de stat.

Un mecanism le va permite celor două părţi să activeze rapid contramăsuri, precum taxe vamale, în caz de divergenţe asupra acestor norme.

În pofida ponderii sale economice reduse, accesul pescarilor europeni la apele britanice a reprezentat ultimul punct de blocaj al discuţiilor, din cauza importanţei politice şi sociale a sectorului în mai multe state membre, printre care Franţa, Olanda, Danemarca sau Irlanda. Însă britanicii, care recapătă controlul asupra apelor lor, au făcut din acest lucru simbolul suveranităţii lor regăsite.

Acordul prevede o perioadă de tranziţie de 5 ani şi jumătate până în iunie 2026, la finalul căreia pescarii europeni vor renunţa la 25% din cota lor, care se ridică anual la 650 de milioane de euro. Accesul în apele britanice va fi apoi renegociat anual.

Știrea inițială

„S-a căzut la înțelegere”, a anunțat o sursă apropiată de premierul britanic Boris Johnson. “O să preluăm controlul asupra banilor noștri, a granițelor, a legilor, comerțului și zonei maritime de pescuit”, a mai precizat sursa.

“Faptul că s-a ajuns la o înțelegere este o știre fantastică pentru gospodăriile și afacerile din tot Regatul Unit. Am semnat primul tratat comercial bazat pe tarife vamale zero și pe cote zero la care a ajuns până acum o țară în relația cu Uniunea Europeană”, a mai precizat sursa.

“Am realizat această înțelegere extraordinară pentru toți locuitorii din Regatul Unit într-un timp record și în condiții foarte dure, soluție care va proteja integritatea pieței noastre interne inclusiv în ceea ce privește Irlanda de Nord”, a explicat sursa.

Noul tratat va garanta că Marea Britanie nu va fi în sfera de influență a Uniunii Europene și nu se va supune regulilor acesteia.

“Nu este loc pentru Curtea Europeană de Justiție și toate liniile roșii importante care vizau redobândirea suveranității noastre au fost atinse”, a mai spus oficialul englez.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...