Londra intenţionează să menţină după Brexit călătoria fără vize a europenilor în Marea Britanie

Guvernul britanic plănuieşte să menţină - după Brexit - călătoria fără vize în Regatul Unit a vizitatorilor din Uniunea Europeană, scrie BBC News, preluat de News.ro.
Economica.net - joi, 17 aug. 2017, 14:17
Londra intenţionează să menţină după Brexit călătoria fără vize a europenilor în Marea Britanie

Însă, în cazul în care vizitatori din UE vor să munească, să studieze sau să se mute în regat, atunci ei vor trebui să ceară permise în acest sens, în virtutea propunerilor Londrei, scrie News.ro.

În prezent, cetăţenii europeni sunt liberi să trăiască şi să muncească în Regatul Unit, fără să aibă nevoie de asemenea permise.

Ministerul britanic de Interne afirmă că gestionarea migraţiei vizează atât munca şi avantajele, cât şi capacitatea de a efectua controale la frontiera fizică.

Însă miniştrii urmează să fie întrebaţi dacă va exista o intrare pe „uşa din spate” în Marea Britanie şi cum îi va opri Ministerul de Interne pe vizitatori să stea o perioadă mai lungă de timp şi să îşi ia locuri de muncă fără viză sau permis de muncă.

PROPUNERE „SENSIBILĂ”

„Propuneri cu privire la viitorul sistem de imigraţie a cetăţenilor UE urmează să fie publicate la momentul potrivit”, a subliniat Ministerul de Interne.

Grupul de presiune Migration Watch apreciază că este vorba despre o propunere „sensibilă, proporţionată”, dar că Guvernul va fi nevoit să cheltuiască sume mai mari de bani în vederea punerii în aplicare a unui eventual acord cu privire la depăşirea perioadei de şedere.

Londra acordă deja vize cetăţenilor din 56 e ţări – de la Statele Unite şi până în Maldive, comentează BBC.

Paşapoartele sunt ştampilate la intrare în regat, iar oamenilor li se permite să stea maximum şase luni. Însă ei nu au voie să muncească, să studieze sau să se mute în regat.

„Nu este deloc surprinzător că este avut în vedere un sistem similar în privinţa cetăţenilor UE după Brexit, cu atât mai puţin având în vedere că aranjamentele viitoare ar urma să fie reciproce”, comentează BBC.

Cu alte cuvinte, dacă cetăţenii UE vor avea nevoie de vize să vină în Regatul Unit, britanicii vor avea nevoie de vize pentru ca să călătorească în UE.

Astfel, planul Guvernului ar putea fi să adauge cele câteva sute de milioane de europeni sistemului care există deja.

Însă povara aplicării lui şi verificării dacă oamenii se află legal în regat nu le va reveni unei paze de frontieră consolidate sau serviciului de imigraţie.

Ea le va reveni mai degrabă angajatorilor – de la Sistemul Naţional britanic de Sănătate (NHS) şi până la cafenele -, celor care închiriază locuinţe şi agenţiilor guvernamentale locale, scrie BBC.

Potrivit The Times, noul sistem care-i vizează pe europeni va fi implementat treptat, după ce Marea Britanie părăseşte UE în martie 2019, iar cei care vin să muncească vor fi nevoiţi să se înregistreze, iniţial, la Ministerul de Interne, fără restricţii în câmpul muncii.

Uniunea Europeană va fi cea care va decide dacă oferta cu privire la călătoria fără vize – propusă în mod oficial de echipa de negociatori britanici – va fi reciprocă.

UE lucrează la un sistem de autorizare a călătoriei pe teritoriul său, similar sistemului american de scutire de la vize ESTA.

Surse de la Bruxelles afirmă că se va negocia dacă britanicii care vor voi să călătorească în UE vor fi introduşi în acest sistem după Brexit.

Fostul lider al Partidului Independenţei Regatului Unit (Ukip) Nigel Farage a acuzat Guvernul că se supune cererilor Bruxellesului.

Însă parlamentarul conservator Andrew Bridgen, şi el un susţinător al Brexitului, spune că el nu crede că „cineva a vrut ca să tragem obloanele şi să devenim Mica Anglie”.

„Aceleaşi restricţii se vor aplica britanicilor care vor să viziteze continentul”, afirmă el, adăugând „vreau să spun, chiar aţi crezut că vom avea nevoie de viză ca să ne ducem în weekend la Paris?”.

„SCĂDERE MASIVĂ”

Călătoria fără viză nu este o idee nouă – turişti australieni şi americani pot, de exemplu, să vină în Regatul Unit pe o perioadă de şase luni fără viză.

În ceea ce-i priveşte există măsuri care-i descurajează să stea mai mult de şase luni şi să muncească ilegal. Ele le limitează capacitatea de închiria o locuinţă şi de a deschide un cont bancar.

Însă ei au nevoie de o ofertă de loc de muncă de la un angajator britanic, să respecte criterii cu privire la limbă şi alte criterii, pentru a obţine un permis de muncă şi să stea mai mult.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...