Londra invită investitorii din India în Marea Britanie, după scandalul Mittal din Franţa
Johnson a luat în râs guvernul socialist de la Paris, catalogând reprezentanţii acestuia ca revoluţionari „sans-culotte” (extremişti), în urma atacurilor dure asupra miliardarului indian Lakshmi Mittal, şeful şi principalul acţionar al ArcelorMittal, scrie Financial Times.
„Sans-culotte (revoluţionari extremişti, n.r.) par să fi pus mâna pe guvernul de la Paris. Nu am nicio ezitare în a vă spune: «Venez à Londres, mes amis!» („Veniţi la Londra, prieteni”, n.r.)”, a declarat Johnson la o întâlnire cu oameni de afaceri în a treia zi a unei vizite în India.
În timpul Revoluţiei Franceze din 1789, termenul sans-culotte a desemnat revoluţionari săraci, care purtau pantaloni lungi şi nu pantaloni care se terminau imediat sub genunchi şi erau purtati cu ciorapi înalţi, preferaţi de clasa de mijloc şi nobilime. Ulterior, termenul a preluat sensul de revoluţionar extremist cu vederi republicane.
Afirmaţiile lui Johnson în faţa oamenilor de afaceri în India pun în contrast tratamentul aplicat lui Mittal de Franţa cu eforturile Londrei de a atrage investitori.
Mittal urmează să se întâlnească marţi de urgenţă la Paris cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, după ce conflictul cauzat de planurile grupului ArcelorMittal de a închide unele operaţiuni din Franţa a atras acuze dure, de „minciună” şi „şantaj”, din partea ministrului Industriei, Arnaud Montebourg.
Johnson a afirmat că a fost surprins să citească în ziarele din India despre criticile aduse ArcelorMittal.
„După declaraţiile lui Montebourg – foarte deranjat, pe bună dreptate, de ceea ce se întâmplă în zona euro – nu aşteptaţi să fiţi persecutaţi de sans-culotte din Paris. Nu aşteptaţi să fiţi urcaţi în căruţa condamnaţilor de regimul lui Hollande. Veniţi la Londra”, a spus Johnson.
Primarul Londrei a lăudat investitorii indieni din Marea Britanie şi a declarat că ambele părţi ar trebui să renunţe la „vorbărie” şi să încheie un acord de liber schimb între UE şi India.
ArcelorMittal, cu 20.000 de angajaţi în Franţa, vrea să închidă două furnale ale combinatului de la Florange, 629 de posturi urmând să devină „redundante”.
Mittal a lăsat statului francez până la începutul lunii decembrie să găsească un cumpărător pentru furnalele de la Florange, înainte de a le închide definitiv. Grupul intenţionează să păstreze restul operaţiunilor de la Florange, unde lucrează în total 2.000 de angajaţi.