Londra pregăteşte o evaluare a „echilibrului competenţelor” între Marea Britanie şi UE
Ministerul de Externe a confirmat totodată şi o informaţie provenind de la Financial Times, conform căreia ministrul William Hague doreşte să anunţe în această vară în Parlament lansarea unui „audit privind impactul legislaţiei europene asupra Marii Britanii”.
„Ne-am angajat, în virtutea acordului de coaliţie, să analizăm echilibrul competenţelor între Marea Britanie şi Uniunea Europeană”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului.
„Lucrările pregătitoare sunt în desfăşurare. Încercăm la un moment dat să determinăm forma pe care o va avea această evaluare şi sperăm să prezentăm detaliile în viitor”, a adăugat aceasta.
Promisiunea de evaluare a acestui „echilibru” este inclusă în acordul de coaliţie încheiat în 2010 între conservatori şi liberal-democraţi. Guvernul a promis totodată că nici un nou transefer de competenţă nu se va face către Bruxelles, fără referendum.
Dar disponibilitatea de a pune în aplicare un asemenea „audit”, spre marea satisfacţie a euroscepticilor, capătă o dimensiune specială în contextul în care liderii europeni se vor reuni la Bruxelles în speranţa găsirii unei soluţii ambiţioase pentru criza din zona euro.
Premierul David Cameron, care a respins noul pact european care sporeşte disciplina bugetară în UE, în numele apărării intereselor financiare ale Londrei, este poziţionat între tabăra celor mai euroceptici dintre colegii săi de partid şi aliaţii lineral-democraţi, mai eurofili.
Problema aparteneţei Marii Britanii la UE este din nou de actualitate în utlimele luni, odată cu criza din zona euro. Potrivit unui sondaj de opinie, dat publicităţii la 12 iunie, 81 % dintre britanici consideră că în următorii ani va trebui organizat un referendum pentru a redefini relaţiile ţării cu UE.