Londra promite primăriilor care aprobă proiecte de gaze de şist că vor păstra taxele colectate

Economica.net
13 01. 2014
shale-gas-7953-1_51180300

Astfel, consiliile locale care vor aproba proiecte de gaze de şist vor păstra în totalitate banii colectaţi de la aceste operaţiuni prin taxa pe proprietăţi cu destinaţie comercială, care se aplică la toate spaţiile cu altă utilizare decât ca locuinţă – magazine, baruri, birouri, depozite, fabrici etc.

În mod normal, primăriile pot păstra numai 50% din banii colectaţi în contul acestei taxe, scrie Financial Times (FT).

Pentru un perimetru cu 12 puţuri, o primărie ar încasa 1,7 milioane lire sterline pe an, echivalentul a aproximativ 2 milioane euro.

„Va fi un sprijin semnificativ pentru cuferele consiliilor locale. Vrem ca primăriile şi oamenii din aceste localităţi să câştige de pe urma acestor explorări. Anticipăm că vor fi forate între 20 şi 40 de puţuri de explorare în următorii doi ani”, a declarat luni pentru BBC ministrul britanic al Energiei, Michael Fallon.

Guvernul britanic promovează puternic dezvoltarea industriei gazelor de şist, susţinând că va genera locuri de muncă şi va asigura securitatea energetică a economiei. Ambiţiile Londrei sunt inspirate de succesul reuşit în ultimii ani de Statele Unite prin exploatarea gazelor de şist. SUA a devenit exportator net de energie, iar preţul gazului a coborât puternic pentru consumatorii americani.

Promisiunile guvernului de la Londra coincid cu anunţarea primului mare investitor în explorarea zăcămintelor locale de gaze de şist. Grupul petrolier francez Total a alocat 50 milioane de dolari pentru proiecte în estul Angliei.

Total derulează deja proiecte de gaze de şist în SUA, Argentina, China, Australia, Polonia şi Danemarca, potrivit companiei.

Guvernul şi investitorii se vor ciocni probabil de opoziţia localnicilor şi a activiştilor de mediu, care se tem că fracturarea hidraulică a formaţiunilor de rocă de şist, procedeul tehnic prin care sunt exploatate astfel de zăcăminte, poate conduce la contaminarea apelor subterane şi chiar la producerea de cutremure.

Comunităţile rurale sunt îngrijorare de asemenea de impactul proiectelor de gaze de şist asupra calităţii aerului şi infrastructurii locale.

În vara anului trecut, compania Cuadrilla Resources a fost întâmpinată cu proteste atunci când a încercat să înceapă un proiect de explorare a unui presupus zăcământ petrolifer din sud-estul Angliei.

Comunităţile locale vor primi stimulente financiare şi de la companii pentru aprobarea proiectelor. În vara anului trecut, companiile de petrol şi gaze au promis că primăriile vor primi 100.000 de lire pentru fiecare puţ de explorare forat, iar în cazul descoperirii unor rezerve care pot fi exploatate comercial comunităţile vor fi îndreptăţite la 1% din veniturile generate.

Guvernul a pregătit şi măsuri fiscale pentru stimularea investiţiilor în zona gazelor de şist, inclusiv scutiri de taxe. De asemenea, guvernul a cerut Agenţiei de Mediu să reducă perioada de acordare a unui aviz de la 13 săptămâni la două săptămâni.