Capitala Marii Britanii a pierdut doar două puncte în cel mai recent indice Global Financial Centres publicat de Z/Yen şi China Development Institute. Este cel mai redus declin în rândul principalelor zece centre financiare globale.
New York-ul a rămas pe locul doi, dar a pierdut 24 de puncte în clasament, pe fondul temerilor legate de comerţul SUA, se arată în raportul Z/Yen şi China Development Institute. Este cea mai mare diferenţă între Londra şi New York din 2007, de când se publică studiul.
Frankfurt, Dublin, Paris şi Amsterdam, oraşele europene care ar urma să profite cel mai mult de Brexit, au înregistrat creşteri în topul principalelor centre financiare globale. În Asia, Hong Kong a depăşit Singapore, care a ajuns pe locul trei.
‘Estimările generale pentru centrele financiare europene continuă să fluctueze, deoarece există speculaţii privind oraşele care vor beneficia de pe urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Protecţionismul şi barierele cu care se confruntă comerţul internaţional provoacă multă îngrijorare, mai ales în SUA’, a apreciat Mark Yeandle, director asociat al Z/Yen şi autor al raportului.
În clasament sunt 92 de oraşe şi se ţine cont de diverse criterii, de la nivelul taxelor la rata criminalităţii. Bucureştiul nu este inclus în acest clasament, în schimb sunt prezente Tallinn (capitala Estoniei – locul 44), Budapesta (capitala Ungariei – locul 72) şi Moscova (capitala Rusiei – locul 89).