Londra riscă să fie dată în judecată la CEJ din cauza ajutoarelor pentru imigranţi UE

Economica.net
30 05. 2013
sports_in_the_streets_of_the_uk-1366x768_55611200

Marea Britanie este acuzată de discriminarea imigranţilor din state membre UE care au locuit şi muncit în această ţară. Este vizat ca încălcând legislaţia Uniunii un test suplimentar de rezidenţă aplicat de Londra pentru a stabili dacă imigranţii sunt eligibil să primească ajutoare sociale.

O sursă apropiată ministrului britanic al Muncii şi Pensiilor Iain Duncan Smith a declarat pentru BBC că „nu va ceda” Comisiei Europene (CE) şi că „va lupta pentru a păstra testul”. Un purtător de cuvânt a Guvernului a adăugat că testul este un „instrument vital şi corect” care asigură că ajutoarele sunt plătite doar persoanelor care sunt autorizate să trăiască în mod legal în Marea Britanie.

UE are un test standard aplicat de către statele membre cu scopul de a stabili eligibilitatea unui imigrant în a primi plăţi în domeniul bună stării. Însă testele britanice cu privire la dreptul de rezidenţă îl exced şi restricţionează la un anumit număr de ajutoare în domeniul securităţii sociale care, altfel, ar fi disponibile pentru cei ce imigrează în Marea Britanie din alte ţări membre UE.

BBC apreciază că CE este convinsă că Londra încalcă legislaţia europeană, iar câtorva mii de persoane li s-ar fi interzis astfel, în mod incorect, accesul la ajutoare sociale. Comisia va anunţa că dă în judecată Marea Britanie la CEJ din cauza modului în care Londra evaluează dacă cetăţeni UE sunt îndreptăţiţi să primească ajutoare sociale, aprecizează postul.

Într-un caz, unei cetăţene UE care a muncit şi plătit taxe în Marea Britanie i s-a refuzat ajutorul pe perioada căutării unui loc de muncă, după ce a fost concediată. De asemenea, o asociaţie de caritate, Aire Centre, a anunţat că s-a confruntat cu un număr de femei ce au muncit în Marea Britanie dar cărora le-a fost refuzat ajutorul după ce au rămas însărcinate. „Oricare cetăţean britanic aflat în acea situaţie ar fi primit ajutorul, însă acestor femei le este refuzat chiar atunci când au cea mai mare nevoie de ajutor”, a declarat un reprezentant al asociaţiei pentru BBC Radio 5.

Potrivit unui corespondent BBC la Bruxelles, este neobişnuit ca asemenea cazuri să fie prezentate la CEJ, iar o hotărâre finală ar putea fi pronunţată după ani de zile. Pe de altă parte, cazul i-a înfuriat pe cei care apreciază că Bruxelles-ul intervine deja prea mult în politica Guvernului britanic.

Testul „obişnuit pentru acordarea rezidenţei”, care respectă legislaţia UE, a fost introdus în Marea Britanie în mandatul la Securitatea Socială al conservatorului Peter Lilley. El a denunţat o intervenţie a CE în politici „în mod specific excluse” în tratatele europene, adăugând că acest lucru îi oferă lui David Cameron posibilitatea „să ia înapoi puterile pentru ţara sa”.

Guvernul britanic a anunţat recent că intenţionează să reducă şi mai mult accesul imigranţilor la prestaţii sociale. Regina a anunţat în discursul său în Parlament proiecte de lege privind obligarea imigranţilor pe termen scurt să plătească pentru îngrijiri prin Sistemul Naţional britanic de Sănătate (NHS), privind obligarea proprietarilor să verifice statutul de imigranţi al chiriaşilor şi privind împiedicarea imigranţilor clandestini de a obţine permise de conducere.