Raportul realizat de economistul Gerard Lyons preconizează opt direcţii de reforme ce merg dincolo de ambiţiile afişate de premierului conservator David Cameron, potrivit Sunday Telegraph şi Sunday Times, preluate de AFP.
‘Cel mai bun scenariu economic pentru Marea Britanie privind următorii 20 de ani este de a aparţine unei Uniuni Europene reformate în profunzime’, afirmă Lyons, pentru a preciza însă că ‘nici alternativa conform căreia Marea Britanie ar ieşi din UE păstrând bunele relaţii şi negociind acorduri de schimb cu exteriorul nu este cu mult în urmă’.
‘Marea Britanie nu poate determina adoptarea unei reforme semnificative a UE decât dacă se arată ferm hotărâtă să iasă din Uniune’, consideră consilierul primarului londonez.
Premierul Cameron s-a angajat că, dacă va fi reales la alegerile generale din mai 2015, va renegocia legăturile Londrei cu Bruxelles-ul şi va organiza, până la finele lui 2017, un referendum privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană.
Primarul Boris Johnson urmează să-şi exprime susţinerea faţă de concluziile raportului într-un discurs pe care îl va susţine miercuri, când acesta va fi publicat. O sursă anonimă din anturajul edilului a indicat pentru Sunday Times că acesta ‘este în favoarea unei renegocieri a problemei rămânerii (Marii Britanii în UE, n.r.) şi a perfecţionării pieţei comune’. Primarul ‘consideră că este fezabil, dând dovadă de îndrăzneală în cursul negocierilor şi nearătând nicio temere faţă de ideea ieşirii’ din Uniune, a adăugat sursa.
Potrivit Sunday Telegraph, raportul lui Gerard Lyons constată că Londra are un produs intern brut (PIB) de 350 miliarde de lire (440 miliarde de euro), adică aproximativ o cincime din PIB-ul ţării. Această cifră ar putea creşte până la 640 de miliarde de lire în 2034 dacă Marea Britanie rămâne într-o UE reformată şi orientată către comerţul cu pieţe aflate în expansiune din afara grupului celor 28 de state membre.
Raportul mai estimează că, dacă Marea Britanie ar ieşi din UE şi şi-ar stabili singură politicile comerciale, PIB-ul Londrei ar ajunge la 614 miliarde de lire, în schimb, dacă ar rămâne într-o Uniune Europeană nereformată, această cifră ar atinge doar 495 miliarde, în 2034.