Londra vrea să devină centrul mondial al tranzacţiilor cu yuani

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a lansat marţi la Londra titluri de stat pe un an, în valoare de până la cinci miliarde de yuani (690 milioane de euro), fiind pentru prima dată când sunt emise astfel de obligaţiuni în afara Chinei şi Hong Kong-ului, transmit AFP, Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - mie, 21 oct. 2015, 11:34
Londra vrea să devină centrul mondial al tranzacţiilor cu yuani

Conform surselor din domeniul bancar, emisiunea de obligaţiuni cu un randament de 3,15%, a fost puternic suprasubscrisă.

Marţi, Banca Centrală a Chinei a lansat un indice de tranzacţionare a bondurilor în yuani – RMB Bond Trading Index – menit să majoreze deţinerile străine pe cea de-a treia mare piaţă de obligaţiuni din lume.

Lansarea a fost realizată simultan în Londra, Shanghai şi Singapore.

A patra mare bancă chineză, Bank of China, a anunţat marţi deschiderea unui centru important de tranzacţionare a yuanului la Londra, al doilea de acest tip după cel din Hong Kong.

Lansarea emisiunilor de obligaţiuni sprijină poziţia Londrei de centru major de tranzacţionare a yuanului, pe fondul concurenţei venite dinspre Frankfurt şi Paris. În afara Chinei, doar în Hong Kong şi Singapore există centre de clearing pentru tranzacţii în yuani mai mari decât în Marea Britanie, conform datelor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).

Deja Londra are o cotă de 40% din tranzacţiile valutare globale şi vrea să-şi extindă poziţia dominantă prin tranzacţiile în yuani, care ar aduce mai multe locuri de muncă în sectorul financiar şi mai multe investiţii. Peste 50 miliarde de dolari au fost investiţi de China în Marea Britanie, în ultimii 15 ani, conform datelor Standard Chartered.

Un studiu realizat de Euronext NV estimează că în următorii trei-cinci ani aproximativ cinci miliarde de dolari din China vor fi investiţi la bursele europene.

‘Hong Kong şi Londra sunt cele două centre majore pentru tranzacţiile cu yuani din afara Chinei. Cu siguranţă capitala Marii Britanii este un centrul internaţional, dacă considerăm că Hong Kong face parte din China. Dar într-adevăr Hong Kong se află acolo unde şi piaţa’, a afirmat Garry Jones, directorul general al Bursei Metalelor din Londra (LME), deţinută de HKEx Group, cu sediul în Hong Kong.

Miercuri, China şi Marea Britanie, a doua, respectiv a cincea economie din lume, vor semna contracte în valoare de peste 30 miliarde de lire sterline (circa 40 miliarde de euro), în a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Regatul Unit.

Vizita de patru zile va prilejui semnarea unor acorduri comerciale şi de investiţii care vor permite crearea a 3.900 de locuri de muncă în Marea Britanie. Unul dintre acordurile majore va privi construirea centralei nucleare Hinkley Point C, în sud-estul Angliei.

Luna trecută, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a efectuat o vizită la Beijing, în cadrul căreia a sprijinit obiectivul capitalei Marii Britanii, de a-şi întări poziţia de centru financiar global, prin atragerea băncilor din China şi prin încurajarea tranzacţiilor în yuani.

Marea Britanie este unul dintre cei mai mari investitori europeni în China, dar şi Beijingul a investit masiv în Regatul Unit. China Construction Bank (CCB), al doilea mare creditor chinez, a devenit anul trecut prima bancă de clearing în yuani, înfiinţată oficial în Londra pentru a oferi operaţiuni de clearing şi decontare.

‘Londra este cheie pentru internaţionalizarea monedei chineze, ţinând cont că acest oraş a fost întotdeauna un centru al tranzacţiilor valutare. Acordul va permite Londrei să ofere mai multe produse în yuani’, a declarat recent analistul Hu Yifan, de la compania Haitong International Securities Group Ltd. din Hong Kong.

Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial.

În august, yuanul a devansat yenul japonez, devenind a patra cea mai utilizată monedă pentru tranzacţii financiare internaţionale, arată un raport publicat de SWIFT.

Potrivit datelor SWIFT, ponderea tranzacţiilor denominate în yuani a ajuns în luna august la 2,79%, de la 2,34% în iulie, devansând yenul japonez cu 2,76%, care a căzut pe locul al cincilea. Primele poziţii sunt ocupate în ordine de dolarul american, 44,82%, urmat de euro (27,20%) şi lira sterlină (8,45%).

SWIFT subliniază că în trei ani, yuanul chinez a devansat şapte monede, în condiţiile în care în luna august ocupa locul 12 în topul celor mai utilizate monede pentru tranzacţii financiare mondiale cu o pondere de 0,84%. ‘De asemenea, moneda chineză s-a afirmat drept monedă dominantă în finanţarea comerţului, după dolar’, adaugă SWIFT.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...