‘După centralizarea bonurilor fiscale câştigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale din 20 decembrie 2015 sunt nouă cereri de revendicare, nefiind astfel depăşit numărul maxim, de 100 de premii, stabilit de lege. În urma extragerii au fost desemnate câştigătoare bonurile fiscale emise în 28 noiembrie 2015, având valoarea de 538 de lei. Valoarea unui premiu, rezultată ca urmare a împărţirii fondului lunar de premiere, în cuantum de 1.000.000 de lei, la numărul total al bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termenul legal de 30 de zile de la data extragerii, este de 111.111 lei, venit care se impozitează cu o cotă de 16%’, informează MFP.
Cele nouă bonuri câştigătoare provin din Vâlcea, Marghita (2 bonuri), Maramureş, Cluj, Găeşti, Prahova, Segarcea şi Sectorul 4.
Ministerul Finanţelor Publice va plăti premiile în termenul prevăzut de lege, respectiv 60 de zile de la expirarea perioadei de revendicare, cel mai târziu 14 martie 2016, după verificarea prealabilă de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, prin direcţiile regionale antifraudă fiscală, a autenticităţii şi realităţii bonurilor fiscale depuse în vederea revendicării premiilor.
Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani, persoanelor fizice rezidente şi nerezidente în România, deţinătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României. Loteria bonurilor fiscale se organizează lunar şi constă în extragerea aleatorie de numere, astfel: un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9 şi un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale.
La extragerile lunare participă bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii. Extragerea se realizează în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară. La extragerile ocazionale participă bonurile fiscale emise în intervalul calendaristic anterior organizării extragerii, stabilit prin ordin al ministrului finanţelor publice. Extragerea se realizează după minimum 15 zile de la sfârşitul intervalului calendaristic pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale.
Extragerile sunt organizate de către Compania Naţională ‘Loteria Română’ – S.A. şi sunt publice. Rezultatul extragerilor se consemnează într-un proces-verbal care se postează pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru o perioadă de minimum 30 de zile.