Lovitură de marketing: Şefii bursei Sibex ar vrea să o listeze la Bucureşti
„Este doar una dintre modurile în care Bursa din Sibiu (Sibex) ar deveni mai vizibilă. Acţiunile sale ar creşte în valoare. Într-o eventuală fuziune, rata de schimb a acţiunilor Sibex cu acţiuni BVB ar fi mai mare“, a explicat o sursă apropiată şefilor de la Sibex.
Subiectul fuziunii dintre Bursa Sibex şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se discută de mai bine de 10 ani şi, la un moment dat, negocierile avansaseră până la stabilirea preţului.
Negocierile au intrate în impas tocmai din cauza neînţelegerilor privind rata de schimb între acţiunile celor două entităţi.
Bursa din Sibiu a intrat într-un con de umbră după debarcarea fostului preşedinte şi fondator Teodor Ancuţa, orchestrată de succesorul său, Cristian Sima. Înşelăciunea recunoscută a acestuia pe piaţa pariurilor forex şi fuga lui în străinătate a agravat situaţia Sibex, care a ajunsese la pierderi de 680.000 de lei în primele 9 luni ale anului trecut.
Bursa din Sibiu (Sibex) este principala piaţă organizată şi transparentă a produselor derivate (futures şi options) din România, ceea ce face firească fuziunea cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a ratat startul pe acest segment.
Activitatea lui Sima a accentuat, însă, declinul Sibex, provocat de scăderea apetitului pentru risc.
Bursa din Sibiu este listată pe propria platformă din 2010, investitorii putând tranzacţiona acţiunile operatorului bursier. De aceea, intrarea la cota Bursei din Bucureşti ar simplificată prin metoda listării secundare, fără ofertă de acţiuni noi.
Sibex are o capitalizare (valoare de piaţă) de aproape 23 de milioane de lei şi este una dintre cele doar două acţiuni listate la cota sa, a doua companie fiind Prodplast Imobiliare, cu o capitalizare de 64,3 milioane de lei.
Lansarea pieţei spot (de tranzacţii de acţiuni în timp real) a fost una din soluţiile de dezvoltare promovate de Teodor Ancuţa după eşecul negocierilor de fuziune de acum câţiva ani.
Planurile lui Ancuţa vizau listarea mai multor companii mici, dar şi a Romgaz la cota Sibex, dar şi preluarea acesteia de către Bursa din Varşovia, al cărei şef venise în România pentru a evalua oportunitatea tranzacţiei.
Pentru a face posibilă preluarea, Ancuţa nu a fost foarte departe, în 2007, de a convinge un ministru să promoveze o ordonanţă de urgenţă care să permită unui investitor deţinerea a mai mult de 5% din acţiunile unui operator bursier.
Bursa din Varşovia era foarte interesată, la acea dată să compenseze expansiunea Bursei din Viena în regiune.
Între timp, preşedintele Bursei din Varşovia a fost demis din funcţie, pentru că ar fi încercat să convingă din companiile listate să finanţeze un film al iubitei sale.