Puci militar în Niger: Mii de persoane au manifestat la Niamey pentru a susţine lovitura de stat – „Trăiască Rusia, trăiască Putin”

Mii de oameni s-au adunat joi la Niamey pentru a-i sprijini pe autorii loviturii de stat din Niger care l-a răsturnat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, sechestrat de opt zile şi a cărui "eliberare imediată" a fost cerută de preşedintele american Joe Biden.
AGERPRES - joi, 03 aug. 2023, 14:53
Puci militar în Niger: Mii de persoane au manifestat la Niamey pentru a susţine lovitura de stat -

De la câteva sute la începutul mitingului din Piaţa Independenţei din Niamey, demonstranţii au devenit rapid mii, au constatat jurnaliştii AFP.

Ei s-au adunat la apelul M62, o coaliţie de organizaţii „suveraniste” ale societăţii civile, în ziua celei de-a 63-a aniversări a independenţei Nigerului faţă de Franţa, fosta putere colonială care are aproximativ 1.500 de soldaţi acolo pentru a ajuta la lupta împotriva grupurilor armate jihadiste care operează în această ţară.

„Jos Franţa”, „Trăiască Rusia, trăiască Putin”, au scandat manifestanţii.

De la lovitura de stat din 26 iulie din această ţară producătoare de petrol şi uraniu, relaţiile cu Parisul s-au deteriorat în urma incidentelor de duminică din timpul unei demonstraţii anterioare în faţa Ambasadei Franţei, care a dus la evacuarea a peste 500 de francezi din Niger.

Înainte de demonstraţia de joi, Parisul a reiterat „că securitatea proprietăţii şi personalului diplomatic este o obligaţie în temeiul dreptului internaţional”.

„Doar securitatea ne interesează”, fie că este asigurată de „Rusia, China, Turcia, dacă vor să ne ajute”, spune unul dintre demonstranţi, Issiaka Hamadou, un tânăr antreprenor, care adaugă: „Pur şi simplu nu îi vrem pe francezi, care ne jefuiesc din 1960, sunt aici de atunci şi nimic nu se schimbă! La ce foloseşte?”.

Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), prezidată de Nigeria, a declarat că se pregăteşte pentru o operaţiune militară, deşi a subliniat că este „ultima opţiune pe masă”.

Şefii de stat major ai organizaţiei se întâlnesc la Abuja până vineri, cu două zile înainte ca duminică să expire ultimatumul prin care se cere întoarcerea lui Mohamed Bazoum.

O delegaţie a ECOWAS, condusă de fostul preşedinte nigerian Abdulsalami Abubakar, a fost trimisă la Niamey pentru a „negocia” cu puciştii.

Te-ar mai putea interesa și
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul......
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga ...