‘Îl felicit pentru victoria mertiată. Îi doresc succes’, i s-a adresat Tadic adversarului său.
Nikolic a obţinut 49,4% din voturi faţă de 47,4% pentru Tadic, conform rezultatelor parţiale realizate pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de către CESID, un organism independent responsabil cu buna desfăşurare a scrutinului.
Tomislav Nikolic a căutat imediat să dea asigurări în ce priveşte opţiunea europeană a ţării sale.
‘Serbia se va menţine pe drumul său european (…) Acest scrutin nu s-a referit la cine va conduce Serbia spre UE, ci la rezolvarea problemelor economice create de Partidul Democrat’ al lui Boris Tadic, a declarat Nikolic în faţa reprezentanţilor presei.
‘Serbia trebuie să-şi dezvolte economia şi să elimine sărăcia. Trebuie să acţionăm pentru a ne debarasa de corupţie’, a continuat Nikolic, odinioară aliat al fostului lider forte de la Belgrad Slobodan Milosevic.
Alianţa sa înaintea turului secund cu un partid profund ostil UE a fost folosită de opozanţii săi pentru a pune la îndoială seriozitatea angajamentului său în favoarea aderării la blocul celor 27.
‘Este vorba despre un cutremur electoral, despre rezultate absolut neaşteptate’, a comentat analistul politic Slobodan Antonic, făcând aluzie la sondajele realizate înainte de scrutin care anticipau o victorie fără probleme a lui Tadic.
Un alt analist, Srdjan Bogosavljevic, a menţionat, într-o declaraţie acordată agenţiei Beta, că slaba participare la vot a fost favorabilă câştigătorului scrutinului.
Proeuropean fervent, Tadic, în vârstă de 54 de ani – care a condus Serbia, izolată politic şi economic în anii 1990 până pe pragul UE – considera votul de duminică ‘un referendum pentru Uniunea Europeană’.
Nikolic, în vârstă de 60 de ani, un populist reconvertit în proeuropean după ce multă vreme a contestat o asemenea opţiune pentru ţara sa, a mizat în special pe nemulţumirea tot mai mare a populaţiei din cauza gravei situaţii economice din Serbia.
Nikolic a pierdut scrutinul prezidenţial de două ori, în 2004 şi 2008, în faţa lui Boris Tadic.