Lovitură fatală pentru Astra Asigurări. Statul caută să ia 20 de milioane de euro din conturile firmei insolvente

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a demarat ultimele proceduri pentru a îşi recupera o datorie de 93 de milioane de lei de la Astra. Compania de stat a instituit deja poprire pe toate conturile asigurătorului aflat în administrare specială, cu probleme financiare majore. Executorul judecătoresc desemnat a trecut deja la procedurile finale
Şerban Buşcu - joi, 02 apr. 2015, 21:23
Lovitură fatală pentru Astra Asigurări. Statul caută să ia 20 de milioane de euro din conturile firmei insolvente

Astra Asigurări este foarte aproape să primească o lovitură ce se poate dovedi fatală. Companiei aflate deja în administrare specială urmează să i se retragă din conturi aproximativ 93 de milioane de lei sau echivalentul a peste 20 de milioane de euro. Beneficiarul banilor este Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale care are deja o hotărâre definitivă şi irevocabilă în acest sens, emisă de un complet al Curţii de Apel Bucureşti.

” În orice moment banii pot fi retraşi din conturi. Executorul judecătoresc desemnat a demarat deja procedurile finale. A fost ridicată o copie legalizată a deciziei Curţii de Apel, au fost notificaţi şi debitorii”, arată persoane apropiate situaţiei. Pe conturile Astra Asigurări există instituită o poprire încă de anul trecut, când CNADNR a obţinut o încuviinţare în acest sens de la Tribunalul Bucureşti.

Verdictul pentru Astra, amânat pentru luna iunie

Astra Asigurări se află de aproape un an în administrare financiară iar soarta ei este neclară în condiţiile în care coeficientul de lichiditate al societăţii se apropie de zero, indicele de solvabilitate este mult sub cerinţele minime iar principalul acţionar, Dan Adamescu, nu a adus aportul de capital necesar redresării adică în jur de 420 de milioane de lei. Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a arătat recent, întrebat de ECONOMICA.NET faptul că găsirea unui investitor pentru compania care cândva domina piaţa locală de asigurări şi salvarea presupun procese foarte complicate.

Ar putea fi nevoie chiar de intervenţia Fondului de Garantare a Asiguraţlior .” Avem o stare de fapt şi una de drept. Suntem pe drumul cel bun, avem o majorare de capital deschisă la investitori strategici şi instituţionali, urmărim această etapă de 420 milioane de lei (valoarea majorării de capital n.red.), este deschisă banca de date, între 3-5 investitori vizitează banca de date, deci există interes. Să vedem ce se va concretiza, nu este o majorare de capital uşoară, majorarea urmareşte cumpărarea majoritară sau totală a businesului, pe noi ne interesează să salvăm businessul.

La finele lunii mai sau începutul lunii iunie vom vedea rezultatele acestei majorări, în iunie vom avea nişte concluzii după închiderea analizei activelor şi pasivelor. Avem şi soluţii de avarie daca această operaţiune nu se concretizează, avem o rezoluţie în curs, un proiect de lege pentru bănci şi societăţi de investiţii, problema este si la cele 3-4 milioane de polite. Etapa de back-up este intrarea in funcţiune a Fondului de Garantare a Asiguraţilor daca majorarea de capital nu are loc.”, a spus Negriţoiu.

Cum a ajuns Astra datoare la CNADNR . Asigurătorul susţine că nu există daune

Potrivit unei sentinţe pronunţate de Tribunalul Bucureşti la finele anului trecut şi confirmate definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, sursa litigiului dintre Astra şi CNADNR este un contract de modernizare a unui tronson din DN 67 C, între Bengeşti şi Sibiu. Contractul a fost semnat în 2008 când executantul, adică firma Romstrade a milionarului Nelu Iordache, s-a angajat să termine lucrarea într-un anumit termen. Pentru a se asigura că Romstrade îşi îndeplineşte obligaţiile, CNADNR a impus, prin contract, plata unei garanţii de bună execuţie în valoare de 10% din costuri.

Ulterior, legea fiind modificată, Romstrade a avut posibilitatea de a garanta buna execuţie nu cu bani ci cu ajutorul unor poliţe de asigurare. În acest sens, Romstrade a încheiat mai multe contracte cu Astra, pentru o garanţie de bună execuţie în valoare totală de 93 de milioane de lei. După ce Romstrade a intrat în insolvenţă şi nu a mai reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Drept urmare, CNADNR a solicitat Astra plata sumelor aferente contractelor de garanţie.

Astra a refuzat invocând, în principal două motive şi anume neplata primelor de asigurare de către clientul Romstrade şi, respectiv, faptul că CNADNR nu a reuşit să pună la dispoziţia asigurătorului o evaluare corectă a daunelor. Avocaţii companiei de asigurări au arătat în instanţă că dauna invocată de CNADNR nici nu ar exista iar în acest sens ar fi fost emis şu un document al ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va......
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...