Lovitură pe piaţa petrolului: Trump propune vânzarea a jumătate din rezerva strategică de petrol a Statelor Unite
Potrivit informaţiilor preliminare din primul proiect de buget realizat de administraţia Trump, statul federal ar urma să obţină 500 de milioane de dolari în anul fiscal 2018 din vânzarea de petrol din rezerva strategică şi alte 16,6 miliarde de dolari în următorii zece ani.
De asemenea, Trump vrea să crească veniturile la buget prin liberalizarea proiectelor de prospecţiuni, explorare şi exploatare de petrol şi gaze în parcul Arctic National Wildlife Refuge din Alaska, prin renunţarea la practica de a împărţi redevenţele aferente exploatărilor din Golful Mexic cu statele riverane şi prin privatizarea reţelelor de transmisie a energiei electrice din vestul Statelor Unite.
Parcul din Alaska conţine rezerve estimate la 12 miliarde de barili de petrol, a căror exploatare ar aduce 1,8 miliarde de dolari la bugetul federal. Deschiderea teritoriului pentru explorare petrolieră este de multă vreme pe agenda lobby-ului industriei energiei şi a republicanilor, însă a fost împiedicată până acum de activiştii pentru protecţia mediului. Estimările Casei Albe plasează primele proiecte în această zonă în 2022, cu venituri totale de 100 de aproximativ miliarde de dolari generate în acel an.
Păstrarea redevenţelor generate de proiectele americane offshore din Golful Mexic ar genera în plus 3,65 miliarde de dolari pentru bugetul federal în următorii 10 ani, bani pierduţi astfel de statele riverane Golfului, respectiv Alabama, Louisiana, Mississippi şi Texas, care au în prezent dreptul de a păstra 37,5% din redevenţele colectate în Golful Mexic.
Vânzarea liniilor de transmisie de energie deţinute de guvernul federal în vestul SUA ar aduce alte 2,4 miliarde de dolari la buget.
Propunerile lui Trump trebuie mai întâi aprobate de Congres, unde Partidul Republican deţine majoritatea în ambele camere. Majoritatea pe care se poate baza administraţia Trump în Congres este însă pusă sub semnul întrebării de cascada de scandaluri politice interne, pe fondul investigaţiilor din justiţie şi din Congres privind acuzaţiile de imixtiune a Rusiei în campania electorală din SUA. De regulă, proiectele de buget ale Casei Albe sunt modificate semnificativ prin amendamente de Congres, înainte de a fi adoptate şi de a reveni pe biroul preşedintelui spre promulgare, precizează Bloomberg.
Rezerva strategică de petrol a Statelor Unite, situată în depozite din Texas şi Louisiana, a ajuns la niveluri record în urma prăbuşirii cotaţiilor barilului pe pieţele internaţionale. Potrivit celor mai recente date, rezerva a ajuns la 687,7 milioane de barili de petrol. Rezerva este folosită în caz de urgenţă, precum în situaţii de dezastru natural, şi poate fi distribuită rapid către rafinării, acolo unde este necesar.
O serie de măsuri adoptate în ultimii doi ani ai adiministraţiei Obama impun vânzarea a aproape 190 de milioane de barili din această rezervă în perioada 2017-2025, pentru a strânge venituri la buget. La volumele actuale, vânzările aprobate în timpul lui Obama ar reduce rezerva strategică cu aproximativ 27%.
Dacă rezerva nu creşte, vânzarea a jumătate din cantităţile stocate ar duce volumul rămas sub limita minimă legală de 450 de milioane de barili. Există şi un proiect de modernizare a infrastructurii rezervei strategice de petrol, cu buget de două miliarde de dolari.
Liber la petrol în America, benzină mai ieftină pentru români
Liberalizarea proiectelor de gaze şi petrol de şist în Statele Unite a provocat prăbuşirea preţurilor la nivel global, ieftinind carburanţii şi în România.
Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a scăzut, în prima jumătate a şedinţei de tranzacţionare de marţi, cu 0,6%, la 53,56 dolari pe baril, pe fondul propunerilor lui Trump privind piaţa de energie. Cotaţiile internaţionale ale barilului sunt pe o pantă ascendentă de aproximativ două săptămâni, în aşteptarea unui nou acord OPEC – Rusia privind plafonarea producţiei şi exporturilor de petrol în încercarea de a antrena o creştere a preţurilor. Decizia este aşteptată vineri, 25 mai.
Propunerea de buget apare într-o perioadă cel puţin delicată. Pe fondul scandalurilor monstru de acasă, care au culminat cu demiterea şefului FBI şi dezvăluiri bombă despre relaţia dintre liderul de la Casa Albă şi Rusia, preşedintele Donald Trump este în turneu în Orientul Mijlociu, vizitând şi Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume şi unul dintre principalii aliaţi ai SUA în regiune. Statele arabe şi Rusia au pierdut cel mai mult, în venituri potenţiale, ca urmare a prăbuşirii preţurilor la petrol şi gaze.