Lovitură pentru prosumatori: vor fi obligați să își instaleze baterii, în caz contrar se limitează injecția în rețea. Lege votată în Parlament
Este vorba despre proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.32/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei şi adoptarea unor măsuri în domeniul energiei
Iată cum sună exact modificarea legislativă:
8. La articolul IV se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul
cuprins:
Avizele tehnice de racordare emise/actualizate pentru solicitanții care sunt sau doresc să devină prosumatori prin instalarea de capacități de producere a energiei electrice având puteri instalate cuprinse între 10,8 kW și 400 kW, cu evacuare de putere în rețeaua electrică de interes public, respectă cumulativ următoarele cerințe:
a) obligația, în sarcina utilizatorilor, de a instala la locul de consum și de producere instalații de stocare având puterea instalată de cel puțin:
(i) 30% din puterea instalată a centralei electrice, pentru puteri ale acestora cuprinse între 3 și 200 kW;
(ii) 50% din puterea instalată a centralei electrice, pentru puteri ale acestora cuprinse între 200 și 400 kW;
b) puterea aprobată pentru a fi evacuată în rețea nu poate fi mai mare decât puterea instalată a instalației de stocare din cadrul locului de consum și de producere.
(9) Prevederile alin. (8) se aplică și pentru acordurile/avizele emise de operatorii de rețea pentru racordarea instalaţiilor de producere a energiei electrice sau a unităţilor generatoare agregate ale prosumatorilor şi pentru racordarea proiectelor demonstrative, cu o putere electrică instalată mai mare de 3 kW dar mai mică sau egală cu 10,8 kW ori echivalentă pentru racordurile diferite de cele trifazate, cu evacuare de putere în rețea.
(10) Prosumatorii existenți, care dețin centrale cu puteri instalate ce se încadrează în limitele de putere stabilite la alin. (8) și (9) au obligația de a instala la locul de consum și de producere instalații de stocare conform prevederilor alin. (8) lit. a) până la data de 31 decembrie 2027, iar operatorii de distribuție au obligația actualizării certificatelor de racordare ale acestora conform prevederilor alin. (8) lit. b).
(11) În cazul prosumatorului care nu respectă obligația prevăzută la alin. (10),operatorul de rețea modifică certificatul de racordare deținut de prosumator, în sensul stabilirii valorii puterii aprobate pentru a fi evacuate în rețea la valoarea de 3 kW, indiferent de puterea instalată a capacității de producere a energiei electrice a prosumatorului.”
Amendamentul a fost susținut de grupul parlamentar PSD și a vost votat de plenul Parlamentului în ultima zi a sesiunii, ieri, înainte să se intre în vacanța parlamentară. După ce va fi promulgat de Președinte, va intra în vigoare.
Iată motivația introducerii acestui amendament de către parlamentari, integral:
Prosumatorii cu o putere instalata de pana la 400 Kv/loc de productie sunt scutiti prin Lege de la plata dezechilibrelor si ca urmare nu sunt interesati de autoechilibrare si de reducerea dezechilibrelor.
În condițiile în care va crește capacitatea instalată în centralele electrice regenerabile și va scădea flexibilitatea sistemului, necesarul de rezerve de energie pentru echilibrarea sistemului va crește, ceea ce va face ca prețurile rezervelor de energie să crească.
Și din acest motiv, rezultă ca fiind din ce în ce mai acută necesitatea integrării în SEN ainstalațiilor de stocare, reducând în acest fel volumele de rezerve necesare și volumele de energie activate înPiața de Echilibrare, cu impact de reducere a tarifelor pe serviciile de sistemși a prețurilor dedecontare în Piața de Echilibrare, care sunt ulterior transferateclienților finali.
Excedentul SEN din timpul zilei conduce la exporturi la preturi negative ale energiei electrice si ulterior importuri la preturi ridicate. În ultima perioadă sistemul sistemul energetic este preponderent excedentar, situație care estimăm că va predomina și în continuare, pe fondul consumului de energie scăzut și al creșterii în continuare a capacității totale de producere instalată în centrale electrice noi și la prosumatori, respectiv a energiei livrate de prosumatori în sistem, fiind necesară, în consecință, asigurarea unui volum adecvat de rezerve la reducere de putere pentru echilibrarea SEN.
Apariția prosumatorilor de energie electrică și instalarea accelerată a panourilor fotovoltaice la clenții finali de energie electrică casnici și industriali, evoluție care nu a fost luată în considerare până în prezent din punct de vedere al impactului asupra sistemului în ansamblu, corespunde unei reduceri de consum, în condițiile în care producția acestora nu este cunoscută în acest moment.
La data de 29.02.2024 puterea instalată a prosumatorilor a ajuns la 1554 MW,iar odată cu implementarea programului Casa verde fotovoltaic, estimăm o putere instalată la prosumatori de peste 2.000 MW.
Toate aspectele menționate mai sus, cauzate de integrarea masivă a surselor de producție regenerabilă în perioada anilor 2023 – 2030, ar putea fi atenuate prin dezvoltarea și integrarea în sistem a instalațiilor de stocare, inclusiv la prosumatori
La nivelul rețelelor electrice de distribuție,influența instalării masive de capacități de producere în cadrul locurilor de consum și apariția prosumatorilor care evacuează energia în surplus în rețea în cantități mai mari decât consumurile agregate în respectivele zone, conduce la supraîncărcarea rețelelor existente și la depășirea valorilor admise pentru tensiune, respectiv la apariția întreruperilor datorate acestora, ce pot afecta inclusiv consumatorii din vecinătate.
Și în acest caz, soluția simplă, care să permit exploatare instalațiilor de producere ale prosumatorilor fără întreruperi și fără scăderi ale puterii produse, o reprezintă integrarea soluțiilor de stocare, pentru atenuarea injecțiilor necontrolate de energie în rețea.
Propunerea (amendamentul) de mai sus, are în vedere stabilirea unei reguli potrivit căreia prosumatorii care doresc să evacueze energia în surplus în rețea, să fie stimulați pentruautoechilibrare,prin instalarea de capacități destocare care să preia surplusul de producție în vederea consumului ulterior sau al evacuării ulterioare în rețea, atunci când aceasta nu este supraîncărcată.
Puterea aprobată prosumatorului pentru evacuare în rețeaua publică este corelată cu cea a capacității instalației de stocare.
Concluziile studiului realizat de Facultatea de energetică din cadrul Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica Bucureşti la solicitarea ACUE au cuprins, pe lângă alte măsuri propuse, următoarea recomandare:
“Racordarea de unităţi de stocare la prosumatorii de JT, stabilită prin reglementare încă de la racordare, ca obligație a prosumatorilor de a avea echipamente de stocare asociate CEF, cu 50 % din puterea instalată CEF”.