Lovitură pentru „recuperatori”: Creanţele cesionate pot fi valorificate doar până la dublul sumei de preluare
„Creanţele cesionate pot fi valorificate până la un prag maxim reprezentând dublul sumei din valoarea de cesiune a creanţei, prevăzută în contract, dar fără a depăşi valoarea debitului principal restant. Recuperarea creanţei se poate face şi în rate, în urma negocierii dintre debitor şi creditorul cedent, respectiv cesionarul”, se prevede în propunerea de lege amendată în Comisiile juridică şi de buget din Senat.
Un alt amendament formulat de cele două comisii şi aprobat de plenul Senatului stipulează că valoarea de cesiune a creanţei, prevăzută în contract, reprezintă suma la care creditorul cedent transmite creanţa cesionarului.
„Debitul principal constituie suma la care s-a încheiat contractul de credit sau cea stabilită în urma unei evaluări autorizate şi certificate în condiţiile legii”, se mai arată în raportul comun al comisiilor.
Raportul comisiilor de specialitate a fost aprobat de plenul Senatului cu 84 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi 11 abţineri, iar propunerea legislativă a fost adoptată cu 94 de voturi pentru, un vot împotrivă şi şase abţineri, potrivit Agerpres.
Propunerea legislativă privind reglementarea creanţelor cesionate a fost depusă la Senat în martie 2015, fiind iniţiată de senatorii Arcaş Viorel – PSD; Bălu Marius – PNL; Bota Marius-Sorin-Ovidiu – PSD; Isăilă Marius Ovidiu – PSD; Miron Vasilica-Steliana – PNL; Oprea Mario-Ovidiu – PNL şi Popa Constantin – UNPR.
Iniţiativa a primit aviz negativ şi de la Consiliul Legislativ, care apreciază că textul propunerii nu stabileşte raportul dintre aceasta şi legile deja în vigoare care reglementează aceleaşi aspecte şi că propunerea este incompletă.
În motivarea avizului negativ, Guvernul notează de asemenea că propunerea „poate crea confuzii în aplicare”, deoarece nu stabileşte sfera de aplicabilitate, nu distinge între diferitele tipuri de creanţe, categorii de titulari sau deţinători de creanţe şi nici nu stabileşte condiţiile în care se realizează valorificarea creanţelor cesionate.
De asemenea, Guvernul precizează că, întrucât propunerea legislativă susţine faptul că recuperarea creanţelor cesionate se realizează în baza unui proces de negociere între debitor şi proprietarul de drept al creanţei, impunerea unei limite maxime a sumelor recuperate contravine principiilor economice ale pieţei libere.