Agentul termic va începe să fie distribuit în locuinţe dacă timp de două zile se vor înregistra temperaturi medii exterioare mai mici de zece grade, în loc de trei zile, ca în prezent. Un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Dezvoltării îşi propune modificarea regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice.
„Impactul schimbărilor climatice înregistrate în ultimele două decenii, confruntarea cu fenomene meteorologice extreme care se instalează într-un timp foarte scurt, impun modificarea condițiilor necesare a fi îndeplinite pentru începerea/oprirea furnizării energiei termice pentru încălzire”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ, lansat în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării.
Tot în document se mai arată că Primăria Municipiului București, care deţine cel mai mare sistem centralizat de alimentare cu energie termică la nivel național, cu 562.192 de locuințe branşate, precizează că „tot mai mulți consumatori reclamă faptul că pornirea, respectiv sistarea încălzirii se realizează în perioade total inadecvate, confortul termic din locuințe nefiind asigurat și solicită modificarea prevederilor legale”.
În prezent, regulamentul prevede ca începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii din mediul urban să aibă loc după ce se înregistrează, timp de trei zile consecutiv, între orele 18.00 şi 06.00 valori medii zilnice ale temperaturii exterioare de +10 grade Celsius sau mai mici. Oprirea furnizării agentului termic are loc după ce trei zile consecutive în care temperatura medie depăşeşte +10ºC în acelaşi interval orar.
Autorităţile doresc schimbarea numărului de zile, dar şi a intervalului orar. Astfel, se propuune: